Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία The Athens Prize for Literature

Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία The Athens Prize for Literature Facebook Twitter
O Ρίτσαρντ Φλάναγκαν είχε τιμηθεί με το Βραβείο Booker 2014
0

Απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία The Athens Prize for Literature Facebook Twitter
Η Κωνσταντία Σωτηρίου

 

Ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν και η Κωνσταντία Σωτηρίου απέσπασαν τα λογοτεχνικά βραβεία The Athens Prize for Literature, που απονέμει κάθε χρόνο η Κοινωνία των (δε) κάτων. Η ανακοίνωση και η απονομή έγιναν στις 24/11, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών ύστερα από προσφώνηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη. Ο Ρ. Φλάναγκαν, που γεννήθηκε το 1961 στην Τασμανία, βραβεύτηκε για το μυθιστόρημά του «Το μονοπάτι για τα βάθη του βορρά» (μετάφραση Γιώργος Μπλάνας, εκδόσεις Ψυχογιός) και η Κ. Σωτηρίου για το μυθιστόρημά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές» (εκδόσεις Πατάκη). Μιλώντας για το βιβλίο του Φλάναγκαν, ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα έργο του οποίου η δράση ξετυλίγεται το 1942, αποκαλύπτοντας τη βία του πολέμου και της αιχμαλωσίας, τον ματαιωμένο έρωτα και τον θάνατο. Ένα πολυφωνικό και χρονικά πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με λιτή αφήγηση και πυκνή πλοκή. Με μήνυμά του ο συγγραφέας ευχαρίστησε τους κριτές των βραβείων και τον μεταφραστή του.

 

Το βιβλίο της Κ. Σωτηρίου, που γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία, αποτελεί την παρθενική της εμφάνιση στη λογοτεχνία, αλλά αυτό δεν το κάνει να υστερεί σε πρωτοτυπία και σε τεχνική δεξιότητα. Όπως επισήμανε στη σχετική του εισήγηση ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος (τη διάβασε αντ' αυτού η διηγηματογράφος Κατερίνα Ζαρόκωστα), η ιστορία του βιβλίου είναι η ιστορία μιας Ελληνοκύπριας που χάνει τον Τουρκοκύπριο άντρα της ύστερα από ένοπλη επίθεση Ελληνοκυπρίων λίγο καιρό προτού εκδηλωθεί η επιχείρηση του Αττίλα στο νησί. Η αφήγηση κάνει λόγο για τη φύση και τον πολιτισμό της Κύπρου, φέρνοντας στην επιφάνεια, πολλαπλές πτυχές της ιστορικής, της κοινωνικής, της πολιτικής και της καθημερινής της ζωής.

 

Προλογίζοντας τα βραβεία, το ένα για ελληνικό και το άλλο για ξένο μυθιστόρημα, ο Γ. Καμίνης είπε ότι το μυθιστόρημα συνιστά ως λογοτεχνικό είδος αναπόσπαστο μέρος κάθε εποχής γιατί έχει την ικανότητα να αναδεικνύει όχι μόνο τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τις κρίσιμες αναζητήσεις της. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προβολή και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό είναι συνεχείς, συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, αλλά η λογοτεχνία είναι ενιαία σε διεθνές επίπεδο και συνομιλεί αδιάκοπα είτε με πηγές του παρελθόντος είτε με κείμενα του παρόντος. Η διοργάνωση «Αθήνα, παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου», που θα πραγματοποιηθεί το 2018, θα είναι όχι μόνο μια ευκαιρία για τη συστηματική προβολή της λογοτεχνίας στην Ευρώπη και στον κόσμο, σημείωσε ο Γ. Καμίνης, αλλά και μια ζωτική αφορμή προκειμένου να συντονιστούν όλοι οι παράγοντες της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

Μιλώντας εκ μέρους της Κοινωνίας των (δε) κάτων, ο ποιητής Ντίνος Σιώτης υπογράμμισε ότι τα βραβεία The Athens Prize for Literature είναι ο μοναδικός λογοτεχνικός θεσμός στην Ελλάδα ο οποίος από το 2007 και μετά βραβεύει ξένο συγγραφέα, προσθέτοντας ότι οι δυο κριτικές επιτροπές αποτελούνται αποκλειστικά από συγγραφείς (όχι κριτικούς, πανεπιστημιακούς ή δημοσιογράφους). Από την πλευρά της Mont Blanc, που είναι ο χορηγός των βραβείων, ο Τίμος Τζάννες επισήμανε ότι η οικονομική κρίση είναι και πολιτιστική κρίση και πως σκοπός των βραβείων είναι, μεταξύ άλλων, να συμβάλουν στον περιορισμό του διάχυτου ελλείμματος παιδείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ