Τις πύλες του στο ευρύ κοινό ανοίγει για πρώτη φορά το Α' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα, το οποίο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ.
Για πρώτη φορά, με απόφαση του Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Αρχαίο Θέατρο που ξεκινάει από τα ριζά του λόφου του Φρουρίου στο κέντρο της πόλης-αποτελώντας πλέον το σήμα κατατεθέν της- θα είναι από την 1η Απριλίου επισκέψιμο για το κοινό, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι, με ελεύθερη είσοδο.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η έφορος Στ. Σδρόλια, έπειτα από πολλές φάσεις επισκευών, αυτήν την περίοδο υπάρχει ένα «διάλειμμα» των εργασιών μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη φάση, και γι αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας αποφάσισε να επιτρέψει τη μερική επισκεψιμότητα του χώρου. Δηλαδή οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στον χώρο της ορχήστρας και της σκηνής όπου ο χώρος έχει καθαριστεί, προκειμένου να είναι σε άμεση επαφή με το θέατρο. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν το κοίλο του θεάτρου, όπου και τα εδώλια, καθώς η επόμενη φάση εργασιών αφορά ακριβώς στη στερέωση και αποκατάσταση των εδωλίων και του κοίλου γενικότερα.
Η Εφορεία έχει ως στόχο η φάση αυτή να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στην επόμενη τετραετία το θέατρο -η συστηματική προσπάθεια σταδιακής αποκάλυψης του οποίου ξεκίνησε το 1977- να είναι πλήρως επισκέψιμο. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι να αρχίσει η νέα φάση των εργασιών, ιδιώτες αλλά και σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο.
Όπως προανάφερθηκε, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα και ένα από τα μεγαλύτερα κατά την αρχαιότητα -καθώς μαζί με το επιθέατρο είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τους 12.000 θεατές. Ειδικά, όπως παρατηρεί η κ. Σδρόλια, τα κτίρια της σκηνής που είναι διατηρημένα σε σημαντικό ύψος έχουν μία μοναδικότητα, όπως επίσης μοναδική είναι και η θέση του θεάτρου που βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης σε κεντρικό σημείο.
Άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών βρέθηκαν πάρα πολλές επιγραφές σχεδόν σε όλα τα εδώλια τα οποία θα βοηθήσουν σημαντικά στην ιστορία τα πόλης με σχετική μελέτη για το θέμα να είναι υπό εξέλιξη. Επίσης, έχουν βρεθεί και αγάλματα και λοιπά ευρήματα τα οποία φιλοξενούνται στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.
σχόλια