Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν απάντηση στο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν απάντηση στο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter
1

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας- το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν πάνω από 170.000 τόνους πέτρας για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα.

Νέα ευρήματα σε σημείο σχετικών ερευνών, στα προάστια του Καΐρου, αποκάλυψαν πως βάρκες ειδικά κατασκευασμένες για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν πέτρες πάνω από 500 μίλια μακριά. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στο πώς χτίστηκε ο Τάφος του Βασιλιά Χέοπα, περίπου το 2550 π.Χ., ήτοι πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Οι αρχαιολόγοι από καιρό γνωρίζουν πως ένα μέρος της πέτρας προέρχεται από την Tura, οκτώ μίλια έξω από την Γκίζα, ενώ ο γρανίτης μεταφέρθηκε από 500 μίλια μακριά. Ο τρόπος ωστόσο που μεταφέρθηκαν αυτά τα υλικά ανέκαθεν υπήρξε πηγή έντονης διαφωνίας μεταξύ των ακαδημαϊκών. 

Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται στο σημείο έφεραν στην επιφάνεια έναν αρχαίο πάπυρο, απομεινάρια ενός πλοίου και ένα ολόκληρο δίκτυο υδάτινων οδών γύρω από την πυραμίδα, στοιχεία που δίνουν νέες πληροφορίες για τον τρόπο που χτίστηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν απάντηση στο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter

Ο Pierre Tale, που ξόδεψε τέσσερα χρόνια αποκρυπτογραφώντας προσεκτικά τον πάπυρο, το οποίο είχε γράψει επόπτης που εργαζόταν στην κατασκευή της πυραμίδας, μίλησε σχετικά στο πλαίσιο του νέου ντοκιμαντέρ «Egypt's Great Pyramid: The New Evidence» του Channel 4. «Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανακάλυψης ήταν αρκετά ολοφάνερο πως είχαμε τον παλαιότερο πάπυρο που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο», δήλωσε. 

Όπως φαίνεται, ο πάπυρος γράφτηκε από έναν άντρα που ονομαζόταν Merer και ήταν ο επικεφαλής από 40 επίλεκτους ναύτες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως χιλιάδες εκπαιδευμένοι εργάτες χρησιμοποίησαν βάρκες για να διασχίσουν τα κανάλια του ποταμού Νείλου προκειμένου να μεταφέρονται οι πέτρες. Τα ξύλα από τις βάρκες συγκρατούσαν μαζί χοντρά σχοινιά, μερικά εκ των οποίων έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. 

Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν απάντηση στο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter
Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν απάντηση στο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter
Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν απάντηση στο πώς οι Αιγύπτιοι έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter

Μετά τη συλλογή των υλικών, οι εργάτες τα έφερναν σε ένα σημείο που απείχε λίγα μέτρα από τη βάση της πυραμίδας. Συνολικά, μέσα σε δύο δεκαετίες μεταφέρθηκαν μέσω πλοίων στη στεριά σχεδόν 2.3 εκατομμύρια λίθοι. 

Ο Αμερικανός αρχαιολόγος Mark Lehner, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στις ανασκαφές της Αιγύπτου, δήλωσε: «Έχουμε σκιαγραφήσει την κεντρική λεκάνη απορροής του καναλιού, η οποία πιστεύουμε πως ήταν η βασική περιοχή παράδοσης στους πρόποδες του λόφου της Γκίζας. 

Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Egypt's Great Pyramid: The New Evidence»:

 
Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ