Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως έλυσαν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας- το πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν πάνω από 170.000 τόνους πέτρας για να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα.
Νέα ευρήματα σε σημείο σχετικών ερευνών, στα προάστια του Καΐρου, αποκάλυψαν πως βάρκες ειδικά κατασκευασμένες για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφερθούν πέτρες πάνω από 500 μίλια μακριά. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στο πώς χτίστηκε ο Τάφος του Βασιλιά Χέοπα, περίπου το 2550 π.Χ., ήτοι πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.
Οι αρχαιολόγοι από καιρό γνωρίζουν πως ένα μέρος της πέτρας προέρχεται από την Tura, οκτώ μίλια έξω από την Γκίζα, ενώ ο γρανίτης μεταφέρθηκε από 500 μίλια μακριά. Ο τρόπος ωστόσο που μεταφέρθηκαν αυτά τα υλικά ανέκαθεν υπήρξε πηγή έντονης διαφωνίας μεταξύ των ακαδημαϊκών.
Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζονται στο σημείο έφεραν στην επιφάνεια έναν αρχαίο πάπυρο, απομεινάρια ενός πλοίου και ένα ολόκληρο δίκτυο υδάτινων οδών γύρω από την πυραμίδα, στοιχεία που δίνουν νέες πληροφορίες για τον τρόπο που χτίστηκε ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.
Ο Pierre Tale, που ξόδεψε τέσσερα χρόνια αποκρυπτογραφώντας προσεκτικά τον πάπυρο, το οποίο είχε γράψει επόπτης που εργαζόταν στην κατασκευή της πυραμίδας, μίλησε σχετικά στο πλαίσιο του νέου ντοκιμαντέρ «Egypt's Great Pyramid: The New Evidence» του Channel 4. «Από την πρώτη κιόλας μέρα της ανακάλυψης ήταν αρκετά ολοφάνερο πως είχαμε τον παλαιότερο πάπυρο που βρέθηκε ποτέ στον κόσμο», δήλωσε.
Όπως φαίνεται, ο πάπυρος γράφτηκε από έναν άντρα που ονομαζόταν Merer και ήταν ο επικεφαλής από 40 επίλεκτους ναύτες. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πως χιλιάδες εκπαιδευμένοι εργάτες χρησιμοποίησαν βάρκες για να διασχίσουν τα κανάλια του ποταμού Νείλου προκειμένου να μεταφέρονται οι πέτρες. Τα ξύλα από τις βάρκες συγκρατούσαν μαζί χοντρά σχοινιά, μερικά εκ των οποίων έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα και βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση.
Μετά τη συλλογή των υλικών, οι εργάτες τα έφερναν σε ένα σημείο που απείχε λίγα μέτρα από τη βάση της πυραμίδας. Συνολικά, μέσα σε δύο δεκαετίες μεταφέρθηκαν μέσω πλοίων στη στεριά σχεδόν 2.3 εκατομμύρια λίθοι.
Ο Αμερικανός αρχαιολόγος Mark Lehner, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στις ανασκαφές της Αιγύπτου, δήλωσε: «Έχουμε σκιαγραφήσει την κεντρική λεκάνη απορροής του καναλιού, η οποία πιστεύουμε πως ήταν η βασική περιοχή παράδοσης στους πρόποδες του λόφου της Γκίζας.
Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ «Egypt's Great Pyramid: The New Evidence»: