Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter
0

Από πότε οι άνθρωποι πολεμούν; Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν στην Κένυα ένα σύνολο σκελετών που φέρουν ίχνη θανάσιμων τραυμάτων. Τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν την διατύπωση της υπόθεσης περί "μαζικής σφαγής" σε έναν παραδεισένιο υδροβιότοπο πριν απο 10.000 χρόνια, όταν ακόμα ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε μια νομαδική ζωή. 


Τα αποδεδειγμένα περιστατικά δολοφονίας εκ προθέσεως ανάμεσα στους προϊστορικούς πληθυσμούς κυνηγών/τροφοσυλλεκτών είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο τα στοιχεία στο Νατάρουκ κοντά στην Λίμνη Τουρκάνα δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας.

"Αυτά τα ανθρώπινα λείψανα μαρτυρούν δολοφονίες που διαπράχθηκαν εσκεμμένα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων σε αναζήτηση τροφής. Πρόκειται για το μοναδικό τεκμηριωμένο πολεμικό περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται κυνηγοί-τροφοσυλέκτες της Προϊστορικής Εποχής." υπογραμμίζουν οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature. "Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ανακαλύψω τα ίχνη της αρχαιότερης ιστορικά καταγεγραμμένης σφαγής ανάμεσα σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες" ήταν η ενθουσιώδης δήλωση της Marta Mirazon Lahr, ανθρωπολόγου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ η οποία ηγείτο της ανασκαφής.

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε τα λείψανα τουλάχιστον 27 ατόμων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, στην ημιερημική περιοχή του Ναταρούκ, κοντά στην Λίμνη Τουρκάνα στην κοιλάδα του Ριφτ. Πριν απο 10.000 χρόνια η περιοχή αυτή ήταν ένα τελειώς διαφορετικό τοπίο. Φιλοξενούσε έναν μεγάλο υδροβιότοπο και τεράστιο αριθμό ζώων και φυτών, γεγονός που το καθιστούσε ιδανικό μέρος για τους κηνυγούς-τροφοσυλέκτες προς άγρα τροφής. Ένα μέρος των λειψάνων που χρονολογούνται 9.500 με 10.500 χρόνια πριν, ήταν διασκορπισμένα στην περιοχή αυτή.

 

Εκτός όμως από τα ορατά με γυμνό μάτι οστά, η ομάδα προχώρησε στην εκταφή δώδεκα σκελετών, οι περισσότεροι άθικτοοι, εκ των οποίων οι δέκα παρουσιάζουν θανάσιμες κακώσεις. "Τέσσερις εξ αυτών παρουσιάζουν τραύματα που προκλήθηκαν από βλήματα, αναμφίβολα βέλη" αποκαλύπτει η Lahr στο βίντεο που δημοσίευσε το Nature. Τέσσερις άλλοι σκελετοί φέρουν σημάδια κρανιακών κακώσεων, ο ένας μάλιστα είχε μια λάμα οψιδιανού σφηνωμένη στο κεφάλι αλλά έχασε την ζωή του από κάποιο άλλο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να του τσακίσει το πρόσωπο. Ο οψιδιανός είναι ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων και όπλων κατά τους Προοϊστορικούς χρόνους. 


Άλλα άτομα εμφανίζουν κατάγματα στα πόδια, τα χέρια και τα πλευρά. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι πρόκειται για τραύματα μάχης. "Ανακαλύψαμε και μία νεαρή γυναίκα σε καθιστή στάση, με χέρια σταυρωμένα ανάμεσα στα πόδια και τα πόδια επίσης σταυρωμένα. Θεωρούμε πιθανό ότι την έδεσαν στην στάση αυτή πριν την σκοτώσουν. Ήταν έγκυος..." λέει η ανθρωπολόγος. Ο σκελετός ενός εμβρύου έξι έως εννέα μηνών βρέθηκε στην κοιλιακή χώρα του σκελετού της γυναίκας.  


"Η δική μου ερμηνεία είναι ότι επρόκειτο για μια μικρή κοινότητα ανθρώπων σε αναζήτηση τροφής η οποία δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση." συνεχίζει η Marta Mirazon Lahr. Τα οστά του Ναταρουκ "αποδεικνύουν ότι υπήρξε μία μάχη ανάμεσα σε δύο ομάδες, πολύ πριν οι κοινότητες αρχίσουν να εγκαθίσταστανται σε έναν τόπο και χτίσουν χωριά και κοιμητήρια. Είναι μοναδικό εύρημα." 


Οι αιτίες της σύρραξης είναι ανοικτές προς συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα ελλείψει απτών στοιχείων σχετικά με τις σχέσεις των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων σε ένα τόσο μακρινό παρελθόν. Περιστατικά κτηνώδεους βίας στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν επρόκειτο για περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν δύο άτομα μόνο ή μεγάλες ομάδες ατόμων σημειώνει η ερευνήτρια. 

Στοιχεία από την δημοσιεύση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

 

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Άκου την επιστήμη / Τάσος Σακελλαρόπουλος: «Ο στρατός και ο θρόνος ήταν οι ρίζες του κακού της Δικτατορίας»

Η εποχή μας και τα «φαντάσματα» του Μεσοπολέμου. Ο ιστορικός και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης πριν από έναν αιώνα

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Εγώ κουνιέμαι από τη θέση μου, η Σαντορίνη μόνον να μην κουνηθεί!»

Τον Αύγουστο του 1925 στα γραφεία των αθηναϊκών εφημερίδων καταφθάνουν τηλεγραφήματα που ανακοινώνουν έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και περιγράφουν την αναστάτωση των κατοίκων του νησιού. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s φέρνει στο σήμερα κάποια από τα ρεπορτάζ της εποχής.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Κωστής Τσικλητήρας

Σαν σήμερα / Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1913, πεθαίνει στην Αθήνα από «κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα» ο κορυφαίος, μαζί με τον Πύρρο Δήμα, Έλληνας Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας, κάτοχος τεσσάρων ολυμπιακών μεταλλίων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Η πόλη που θάφτηκε κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ