Κωστής Τσικλητήρας Facebook Twitter
Ο εικοσιπεντάχρονος αθλητής θα πέσει σε λήθαργο και θα πεθάνει το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου 1913.

Κωστής Τσικλητήρας: Αυτή είναι η ζωή του κορυφαίου Ολυμπιονίκη

0

Ο εγγονός τού πέντε φορές βουλευτή Νικολάου Τσικλητήρα του νεότερου (1813-1895), που γεννήθηκε στην Πύλο της Μεσσηνίας στις 30 Οκτωβρίου 1888, έρχεται στην Αθήνα για σπουδές τον Απρίλη του 1905 και το φθινόπωρο ξεκινά να σπουδάζει οικονομικά στην ιδιωτική «Βιομηχανική και Εμπορική Ακαδημία». Παράλληλα, γράφεται στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την οδό Φερών, όπου κατοικεί.  

Ο νεαρός Κωστής φαίνεται πως ρίχνει όλη του την προσοχή στον αθλητισμό και δεν αργεί να διακριθεί. Το 1906 κατακτά στους Πανελλήνιους Αγώνες την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς, με άλμα στα 2,83 μέτρα. Παρότι στους Μεσολυμπιακούς της Αθήνας που ακολουθούν θα αποκλειστεί στον προκριματικό και θα καταταγεί έκτος στο ύψος άνευ φοράς, πηδώντας 1,30 μέτρα, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια και δουλεύει με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα.  

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ανταποκριτής τότε στο Λονδίνο της εφημερίδας «Χρόνος», θα γράψει για τον νεαρό Ολυμπιονίκη: «Είνε σώμα υψηλόν, λεπτόν, καλογραμμένον. Εις το σχέδιον του μελαχροινού προσώπου του, των μήλων, των ματιών, των χειλέων, του πώγωνος νομίζεις ότι επέρασεν, ελαφρώς, ολίγον κοντύλι Γκύζη. Από πάνω ως κάτω ο νέος αυτός έχει ευγενεστάτην γραμμήν».

Το 1907, στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης, θα καταφέρει να κρεμάσει στο στήθος του τρία χρυσά μετάλλια: στο μήκος άνευ φοράς με 3,14 μέτρα, στο ύψος άνευ φοράς με 1,40 μέτρα και στο άλμα εις ύψος με 1,65 μέτρα. Την ίδια χρονιά θα κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στους Πανελλήνιους Αγώνες, ενώ θα αγωνιστεί και με την ποδοσφαιρική ομάδα του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, παίζοντας στη θέση του τερματοφύλακα. 

Κωστής Τσικλητήρας Facebook Twitter
Ο νεαρός Κωστής φαίνεται πως ρίχνει όλη του την προσοχή στον αθλητισμό και δεν αργεί να διακριθεί.

Το 1908 παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και στις 20 Ιουλίου κρεμάει στο στήθος του το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με 3,25 μέτρα, ενώ τρεις μέρες αργότερα θα κερδίσει το αντίστοιχο μετάλλιο και στο ύψος άνευ φοράς, με άλμα στα 1,55 μέτρα. 

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ανταποκριτής τότε στο Λονδίνο της εφημερίδας «Χρόνος», θα γράψει για τον νεαρό Ολυμπιονίκη: «Είνε σώμα υψηλόν, λεπτόν, καλογραμμένον. Εις το σχέδιον του μελαχροινού προσώπου του, των μήλων, των ματιών, των χειλέων, του πώγωνος νομίζεις ότι επέρασεν, ελαφρώς, ολίγον κοντύλι Γκύζη. Από πάνω ως κάτω ο νέος αυτός έχει ευγενεστάτην γραμμήν.

Μελαχροινός, πολύ υψηλός σχετικώς με τη νεότητά του, πόδια μεγάλα και λαστιχένια, ως σκύλου πόιντερ, σύμμετρον και χαριτωμένον σύνολον. Το μόνον μειονέκτημά του είνε ότι δεν έχει, ακόμη, την αθλητικήν ανάπτυξιν που του χρειάζεται. Πολύ ολίγον έχει γυμνασθή και είνε μάλλον αδύνατος. Αλλά η νίκη του εις το αγγλικόν στάδιον του έδειξε τον δρόμον και είνε αρκετά έξυπνος ώστε να μη τον χάση. Από τώρα και εις το εξής πρέπει να ζη διαρκώς μέσα εις τα γυμναστήρια».

Ο Τσικλητήρας την ίδια χρονιά θα κατακτήσει με τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (σημερινός Παναθηναϊκός) το πανελλήνιο πρωτάθλημα, επιτυχία που θα επαναλάβει δύο χρόνια αργότερα, παίζοντας πάντα στη θέση του τερματοφύλακα. 

Το 1912, ο Κωστής Τσικλητήρας θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, όντας σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Θα καταφέρει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο αγαπημένο του άθλημα, το μήκος άνευ φοράς, με 3,37 μέτρα. Θα χρειαστεί να περάσουν ογδόντα ολόκληρα χρόνια για να πανηγυρίσει ο ελληνικός στίβος ξανά τέτοια διάκριση, με τη Βούλα Πατουλίδου. Ένα ακόμα μετάλλιο, χάλκινο, θα κερδίσει ο Έλληνας αθλητής στο ύψος άνευ φοράς, με άλμα στα 1,55 μέτρα.  

Κωστής Τσικλητήρας Facebook Twitter
Το 1907, στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης, θα καταφέρει να κρεμάσει στο στήθος του τρία χρυσά μετάλλια.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα θα είναι θριαμβευτική, θα γνωρίσει την αποθέωση, ενώ ο Τύπος θα τον υμνήσει για τα σπουδαία του κατορθώματα. Τρεις μήνες αργότερα, όμως, θα ξεσπάσει ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος και η χώρα θα μπει σε νέες περιπέτειες. 

Τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα πριν από την επίσημη έναρξη του πολέμου για την Ελλάδα στις 5 Οκτωβρίου 1912, ο Κωστής Τσικλητήρας θα ενημερώσει τον πατέρα του ότι σκοπεύει να καταταγεί. Παρουσιάζεται εθελοντής στο Στρατολογικό Γραφείο Καλαμάτας, αρνείται να παραμείνει στο Φρουραρχείο Αθηνών και προωθείται στη Λάρισα, όπου βρίσκεται το κέντρο των επιχειρήσεων. 

Παρότι παίρνει τον βαθμό έφεδρου λοχία, δεν φαίνεται να φτάνει ποτέ στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με φήμες, ο πρίγκιπας Νικόλαος, που ήταν και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, φρόντισε να προστατευθεί ο αθλητής-θρύλος, ώστε να μην πληγεί το ηθικό στρατού και πολιτών. Στο τέλος του 1912, ο Τσικλητήρας −προς μεγάλη του δυσαρέσκεια− θα μετατεθεί στην Αθήνα. 

Στις 2 Φεβρουαρίου 1913, ο Ολυμπιονίκης μεταφέρεται επειγόντως στο Πολιτικό Νοσοκομείο, με δύσπνοια, υψηλό πυρετό και σπασμούς. Την επομένη, στο ιατρικό συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί και εκπρόσωπος του πρίγκιπα Νικολάου, ο καθηγητής Λιβιεράτος θα ανακοινώσει ότι ο ασθενής πάσχει από φυματιώδη μηνιγγίτιδα. Η κατάστασή του θα επιδεινωθεί ταχύτατα και, παρά τις ελπίδες για ανάκαμψη, ο εικοσιπεντάχρονος αθλητής θα πέσει σε λήθαργο και θα πεθάνει το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου 1913. Το πανελλήνιο, που αγωνιούσε μαζί με την οικογένειά του επί οκτώ ημέρες, συγκλονίζεται. 

Κωστής Τσικλητήρας Facebook Twitter
Το 1912, ο Κωστής Τσικλητήρας θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, όντας σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής.

Χιλιάδες κόσμου θα παρακολουθήσουν την κηδεία του αθλητή, που θα πραγματοποιηθεί υπό καταρρακτώδη βροχή στον Άγιο Γεώργιο Καρύτση – ανάμεσά τους πλήθος αθλητών και συναθλητών του, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ζαβιτσάνος και ο δήμαρχος Αθηναίων Σπυρίδων Μερκούρης. Κατά τη διάρκεια της ταφής του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, άγημα τού απέδωσε τιμές ήρωα πολέμου, ενώ αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν σε οικογενειακό τάφο στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών, όπου φιλοξενούνται μέχρι σήμερα. 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, βρίσκεται ανδριάντας του στο λιμάνι, μπροστά στο σπίτι του, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και στεγάζει τη συλλογή του φιλέλληνα δημοσιογράφου Rene Puaux (1878-1837). Ο Πανελλήνιος Γυμναστικός Σύλλογος από το 1963 διοργανώνει προς τιμήν του ετήσιους αγώνες στίβου, τα «Τσικλητήρεια», τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για αθλητές και φιλάθλους.    

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Ιστορία μιας πόλης / Ακρωτήρι: Μια κοσμοπολίτικη, προϊστορική πόλη στην Σαντορίνη

Οι θηραϊκές τοιχογραφίες που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αιγαίου. Τι μαρτυρούν για την κοινωνία, τον πολιτισμό, την καθημερινή ζωή στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αι

Ιστορία μιας πόλης / Το «φαρμακείο» της οικογένειας Χωματιανού και η ιατρική στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Μια αθηναϊκή οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, η οποία άφησε το αποτύπωμά της στην υλική και άυλη κληρονομιά της πόλης μας κι ένα αντικείμενο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, το οποίο μας «μιλά» για την οικογένεια αλλά και την ιατρική κατά το 19ο αιώνα. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Νικολάου για το φαρμακείο της οικογένειας Χωματιανού.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Αρχαιολογία & Ιστορία / 10 άγνωστες αθηναϊκές ιστορίες

Tι γινόταν τον Μεσαίωνα στην Αθήνα; Υπήρχε ζωή στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Ποια είναι η σκληρή αλήθεια για αυτό που αποκαλούμε «Αθηναϊκή Δημοκρατία» και τι ήταν τελικά οι Δεσμώτες του Φαλήρου; Ακούμε σήμερα 10 άγνωστες ή παραγνωρισμένες πτυχές από το μακροχρόνιο παρελθόν της πόλης μας που συνέλεξε η Αγιάτη Μπενάρδου για τη σειρά podcast της LiFO «Ιστορία μιας πόλης».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Αισθάνομαι όπως την πρώτη φορά που θα έβγαινα ραντεβού»: Η Τασούλα Βερβενιώτη για την 4η Γιορτή Προφορικής Ιστορίας 

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι κοινωνικές ομάδες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γραφή της Ιστορίας»

Η ιστορικός και συγγραφέας Τασούλα Βερβενιώτη μοιράζεται τη γνώση της με ανθρώπους που θέλουν να συλλέξουν τις άγραφες ή αποσιωπημένες πτυχές της ιστορίας και για τρεις ημέρες θα κατευθύνει τη μεγάλη συνάντηση των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Τεχνόπολη.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ιστορία μιας πόλης / Μια μοναδική φωνή από το Βυζάντιο στον ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ένας βυζαντινός ναός στο κέντρο της πόλης και μια φωνή που έρχεται από 1000 χρόνια πριν. Τι μάς διηγείται το σύντομο βυζαντινό ποίημα που βρίσκεται στη μαρμάρινη επιγραφή, πάνω από την είσοδο του ναού της πλατείας Κλαυθμώνος; Ο Γιώργος Πάλλης εξηγεί στην Αγιάτη Μπενάρδου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942 ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ