Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή

Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή Facebook Twitter
0

Πίσω στη δεκαετία του 1970, όταν οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν έναν σκελετό από ένα αρχαίο νεκροταφείο στο Βέλγιο, νόμιζαν ότι είχαν βρει έναν κλασικό ρωμαϊκό τάφο.

Αλλά κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επανεξέτασης των οστών από τους αρχαιολόγους, παρατήρησαν ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, η σπονδυλική στήλη του σκελετού φαινόταν να αποτελείται από σπονδύλους τόσο εφήβων όσο και ενηλίκων. «Άρχισα να σκέφτομαι, εντάξει, κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει», λέει η ερευνήτρια Μπάρμπαρα Βεσέλκα, αρχαιολόγος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Η ομάδα της Βεσέλκα χρησιμοποίησε χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να αναλύσει τα μεμονωμένα οστά· ανέλυσαν επίσης την αλληλουχία του αρχαίου DNA που βρέθηκε σε αυτά. Διαπίστωσαν ότι ο σκελετός αποτελείται από οστά από τουλάχιστον οκτώ άσχετους άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity.

Ο σκελετός βρέθηκε στην πόλη Pommerœul, κοντά στα σύνορα του Βελγίου με τη Γαλλία. Έχοντας στάση εμβρύου, ήταν το μόνο άθικτο σώμα σε ένα νεκροταφείο που περιείχε 76 τοποθεσίες αποτέφρωσης. Λόγω μιας οστέινης καρφίτσας που βρέθηκε κοντά στο κεφάλι, οι ερευνητές κατέληξαν αρχικά στο συμπέρασμα ότι η ταφή ήταν ρωμαϊκή, που χρονολογείται στον δεύτερο ή τρίτο αιώνα μ.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάλυπτε τα γαλατικά εδάφη της σημερινής Γαλλίας και του Βελγίου.

Τα οστά του σκελετού είναι στην πραγματικότητα πολύ παλαιότερα, με τον πρώτο «συνεισφέροντα» να πέθανε σχεδόν πριν από 4.445 χρόνια, σύμφωνα με το New Scientist. Ο σκελετός περιέχει οστά από πολλές γενιές στην ύστερη  νεολιθική περίοδο, που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν οι Ρωμαίοι κατακτήσουν τη Γαλατία. Ωστόσο, ο σκελετός δεν είναι εντελώς άσχετος προς το ρωμαϊκό νεκροταφείο. Σύμφωνα με γενετική ανάλυση, το κρανίο του ανήκει σε μια Ρωμαία του τρίτου ή τέταρτου αιώνα μ.Χ., της οποίας το DNA ταιριάζει με παρόμοιας ηλικίας ρωμαϊκά λείψανα σε ένα κοντινό νεκροταφείο - πιθανότατα αδέρφια.

Μυστήριο στο Βέλγιο: Αρχαίος σκελετός έχει κεφάλι Ρωμαίας και διαφορετικά μέλη από τη νεολιθική εποχή Facebook Twitter

Πώς αυτός ο σύνθετος νεολιθικός σκελετός κατέληξε με ένα ρωμαϊκό κρανίο περισσότερα από 2.000 χρόνια αργότερα; Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι γαλλορωμαϊκές ομάδες μπορεί να ενόχλησαν την παλιά ταφή ενώ έθαβαν τους δικούς τους νεκρούς. Αν ήταν ακέφαλο, οι Ρωμαίοι μπορεί να το «ολοκλήρωναν» προσθέτοντας ένα δικό τους κρανίο. Αν όχι, ίσως αντικατέστησαν το κρανίο. Ή ίσως δημιούργησαν μόνοι τους ολόκληρο τον σκελετό. «Είτε η συναρμολόγηση των οστών έγινε στην ύστερη νεολιθική είτε στη ρωμαϊκή περίοδο, η παρουσία του «ατόμου» ήταν σαφώς σκόπιμη», γράφουν οι ερευνητές. «Τα οστά επιλέχθηκαν, επιλέχθηκε μια κατάλληλη τοποθεσία και τα στοιχεία τακτοποιήθηκαν προσεκτικά ώστε να μιμούνται τη σωστή ανατομική σειρά».

Όποιος συνέθεσε την ταφή είχε αρκετή αντίληψη για την ανθρώπινη σκελετική δομή ώστε να δημιουργήσει ένα πειστικό παζλ. Όπως λέει η Βεσέλκα στο New Scientist, «Ήξεραν τι έκαναν, σίγουρα».

Όπως λέει η Τζέιν Χόμστρομ, βιοαρχαιολόγος στο Macalester College, στο Live Science, αυτή η «συναρπαστική και περίπλοκη» μελέτη μπορεί να βοηθήσει να φωτιστούν τα νεολιθικά ταφικά έθιμα. Η Βεσέλκα σημειώνει ότι το Pommerœul βρισκόταν κοντά σε ένα ποτάμι - ένα διαρκές σημάδι γεωγραφικής και πνευματικής σημασίας. Διάφορες ομάδες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ήθελαν να το ελέγξουν. Ο σύνθετος σκελετός «παρέχει μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα διεκδίκησης γης μέσω της ταφής κατά τη Νεολιθική», προσθέτει η Χόλμστρομ «με οικογενειακές ομάδες εντός της φυλής να διεκδικούν από κοινού, με τους Ρωμαίους να προωθούν την αξίωση γης για να διεκδικήσουν την εξουσία τους στη Γαλατία».

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM
Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ιστορία μιας πόλης / Παναγιά Βλασσαρού: Μια τοιχογραφία που επιβίωσε θαμμένη για δεκαετίες

Ένας ναός που θυσιάστηκε για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών και μια τοιχογραφία που «έζησε» μέχρι να ξαναβγεί στο φως. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τους Γιώργο Μαστρογιάννη, υπεύθυνο του εργαστηρίου συντήρησης του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, και Γιάννη Παπαδόπουλο, διευθυντή των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά και καθηγητή αρχαιολογίας και φιλολογίας στο UCLA.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακατράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν καμηλοπαρδάλεις, φοίνικες και τζακαράντες στον Πύργο Βασιλίσσης;

Γιατί η Αμαλία δεν κοιμήθηκε ποτέ μέσα στον κυρίως πύργο και γιατί ο Όθωνας δεν επισκεπτόταν το κτήμα; Ο Βασίλης Κουτσαβλής «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλοδιατηρημένα μνημεία γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας

Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα» είναι αφιερωμένη σε μια άγνωστη πτυχή της εξόντωσης των Ελλήνων Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Οι «ερωτοφωλιές» στην Αθήνα του Μεσοπολέμου

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Εύα Γανίδου και τον Τάσο Θεοφίλου για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ και τα απρόσμενα μέρη στην πόλη τα οποία επέλεγαν οι Αθηναίοι για τις ερωτικές συνευρέσεις τους.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Κλάους-Μίκαελ Κουν

Iστορία / Κλάους-Μίκαελ Κουν: Οι ναζιστικές ρίζες του πιο πλούσιου Γερμανού στον κόσμο

Ο πατέρας του Γερμανού μεγιστάνα έχτισε μεγάλο μέρος της οικογενειακής επιχείρησης επωφελούμενος από τις διώξεις και τη γενοκτονία των Εβραίων. Αντίθετα όμως με άλλες μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Volkswagen και η Deutsche Bank, η εταιρεία του αρνείται να ανοίξει τα σκοτεινά αρχεία της.
THE LIFO TEAM