Ο Πάσχος Μανδραβέλης επισημαίνει ότι σε μια χώρα που έχει την χαμηλότερη αναγνωσιμότητα στο δυτικό κόσμο, υπάρχουν πάνω από χίλιοι εκδοτικοί οίκοι. Και είναι θέμα χρόνου πότε θα ακουστεί το επόμενο μπάμ.
«λίγες σχετικά επιχειρήσεις εκσυγχρονίστηκαν για να αντέξουν τα μελλούμενα. Τώρα που ο μεγάλος χορηγός της εγχώριας επιχειρηματικότητας ασθενεί βαρέως, ο χώρος του βιβλίου θα αντιμετωπίσει ό, τι και ο έτερος μεγάλος κρατικοδίαιτος της χώρας, δηλαδή η ενημέρωση. Οι στρόφιγγες κρατικού χρήματος κλείνουν και πολλοί εκδοτικοί οίκοι θα βάλουν λουκέτο. ..
«Η μόνη απάντηση στην κρίση που προκρίνουν είναι: «Ωιμέ! Κλείνουν επιχειρήσεις! Το κράτος πρέπει να ρίξει λεφτά στην αγορά...». Απουσιάζουν οι συλλογικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης της αγοράς. Λείπει ο προβληματισμός για ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, ανεξάρτητο από τα κέφια των υπουργών ή την ταμειακή επάρκεια του Δημοσίου. Στην Ελλάδα συνδικαλισμός νοείται μόνο ως εργαλείο πίεσης προς το κράτος: «δώσε κι εμένα μπαρμπα-Μήτσο», όπως θα λέγαμε παλιότερα.
Για παράδειγμα, ουδείς θέτει θέμα απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων. Σε μια εποχή που όλοι γκρινιάζουν για αναδουλειές και απολύσεις, δεν δοκιμάζουμε καν για μια περίοδο να δούμε μήπως οι οριακοί πελάτες -εκείνοι που λόγω εργασίας έχουν τα λεφτά, αλλά δεν έχουν τον χρόνο να ψωνίζουν στις τωρινές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων- μπορούν να απαλύνουν λίγο τα συμπτώματα της κρίσης. Αντιθέτως, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Αττικής διαμαρτύρεται για την «παράνομη», όπως λένε, απόφαση του νομάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρού να επιτρέψει στα καταστήματα να λειτουργήσουν την Κυριακή (12/12) του μεγάλου τζίρου. «ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ - ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ» βροντοφωνάζουν με κεφαλαία στην ανακοίνωσή τους.
Τελικά, η μεγαλύτερη έλλειψη στη χώρα δεν είναι ούτε από ώρες ούτε από «φράγκα». Το μυαλό μας λείπει και όσοι δεν μας πιστεύουν ας ρωτήσουν τους ενενήντα απολυμένους του εκδοτικού οίκου «Ελληνικά Γράμματα» που έκλεισε».
σχόλια