Τις πρώτες λέξεις σε δύο αρχαίους πάπυρους, γραμμένους στα ελληνικά, οι οποίοι είχαν καεί από την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από περίπου 2.000 χρόνια, κατάφεραν να διαβάσουν Ιταλοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική ακτίνων Χ.
Οι συγκεκριμένοι πάπυροι είχαν ανακαλυφθεί μαζί με εκατοντάδες άλλους το 1754, σε ένα δωμάτιο - βιβλιοθήκη σε μία βίλα στην πόλη Ηράκλειο (Herculaneum), η οποία καταστράφηκε μαζί με την Πομπηία, όταν εξερράγη το ηφαίστειο. Η βίλα και η βιβλιοθήκη, που ήταν γεμάτη από επικούρεια φιλοσοφικά κείμενα, πιστεύεται ότι ανήκε σε κάποιον πλούσιο ρωμαίο πολιτικό, ίσως στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, τον Καλπούρνιο Πίζο Καισονίνο.
Κατά την έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μΧ, οι πάπυροι κάηκαν από ένα κύμα καυτού αέρα, που άγγιζε τους 320 βαθμούς Κελσίου. Ο αέρας αυτός τούς απανθράκωσε και τους έκανε ιδιαίτερα εύθραυστους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανοιχτούν χωρίς να καταστραφούν.
Οι επιστήμονες στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Νάπολης βρήκαν έναν τρόπο να διαβάσουν κάποιους από τους πάπυρους, οι οποίοι πιστεύεται ότι φτάνουν σε μήκος τα 15 μέτρα, χωρίς να τους ανοίξουν. Ανέπτυξαν μία νέα τεχνική τομογραφίας ακτίνων-Χ, η οποία μπορεί να ξεχωρίσει το μαύρο μελάνι των γραμμάτων από το απανθρακωμένο χαρτί, χάρη σε μία ανεπαίσθητη αλλά διακριτή διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα δύο υλικά διαθλούν τις ακτίνες-Χ.
Όπως αναφέρει ο Guardian, χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία οι επιστήμονες διάβασαν μερικά γράμματα από το ελληνικό αλφάβητο και μερικές λέξεις σε δύο πάπυρους, οι οποίοι είχαν δοθεί ως δώρο στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802 και σήμερα ανήκουν στο Ινστιτούτο της Γαλλίας.
Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από τις ακτίνες Χ τούς επέτρεψαν επίσης να προσδιορίσουν τον συγγραφέα ενός εκ των παπύρων. Συγκρίνοντάς τον με έναν άλλο σωζόμενο πάπυρο από το Ηράκλειο, που είχε γραφεί από τον επικούρειο φιλόσοφο Φιλόδημο, οι ερευνητές δεν αποκλείουν αυτός να είναι ο συγγραφέας και του εν λόγω παπύρου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πετύχουν να διαβάσουν ολόκληρα τα κείμενα των παπύρων χρησιμοποιώντας στη συνέχεια ένα πιο ισχυρό μηχάνημα εκπομπής ακτίνων-Χ, που ονομάζεται Σύγχροτρον.
σχόλια