Μυστήριο τυλίγει το ηχητικό "ντοκουμέντο" της Φρίντα Κάλο που αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ήχων του Μεξικού. Η οικογένεια της διάσημης Μεξικάνας καλλιτέχνιδας απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ιδρύματος ενώ μια παλαιά ηθοποιός υποστηρίζει ότι είναι δική της η ηχογράφηση
Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ήχων του Μεξικού ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ηχητικού αποσπάσματος στο οποίο η απείρως εμβληματική καλλιτέχνιδα ακούγεται να διαβάζει ένα δοκίμιο που αναφέρεται στον επίσης διάσημο καλλιτέχνη σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα.
Η ηχογράφηση είχε αρχικά μεταδοθεί σε μια ραδιοφωνική εκπομπή το 1955, ένα χρόνο μετά τον θάνατό της.
Στο απόσπασμα, ακούγεται μια γυναικεία φωνή να περιγράφει τον Ριβέρα ως ένα «μεγάλο, υπερφυσικό παιδί με φιλικό πρόσωπο και θλιμμένο βλέμμα».
Το πρόβλημα όμως είναι ότι, σύμφωνα με τους απογόνους της Κάλο, η φωνή δεν ανήκει σ' εκείνη. Κοινοποίησαν μάλιστα και σχετική δήλωση στην οποία τονίζεται ότι «απ' όσο γνωρίζει η οικογένεια Κάλο, δεν υπάρχει ηχητική καταγραφή της φωνής της Φρίντα».
Σημειώνουν επίσης ότι πρώην φοιτητές και μέλη του στενού της κύκλου, επίσης δεν αναγνωρίζουν τη φωνή της στο συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο.
Μια ηλικιωμένη Μεξικάνα ηθοποιός πάντως πιστεύει ότι πρόκειται για τη δική της φωνή τη και ότι η ηχογράφηση έγινε το 1953 ή το 1954.
Πρόκειται για την Αμπάρο Γκαρίντο, γνωστή μεταξύ άλλων ρόλων στην πατρίδα της ως η «φωνή» της Χιονάτης στην μεταγλωτισμένη εκδοχή της κλασικής ταινίας του Ντίσνεϊ, η οποία δήλωσε πριν λίγες μέρες: «Είμαι σχεδόν απολύτως σίγουρη ότι είμαι εγώ. Εκείνη την εποχή έκανα τακτικά ηχογραφήσεις για τη συγκεκριμένη εκπομπή...»,
Την άποψη της ηθοποιού επιβεβαιώνουν και τα παιδιά της, τα οποία δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν με βεβαιότητα τη φωνή της μητέρας τους στη συγκεκριμένη ηχογράφηση. Ένα τους μάλιστα πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει σοβαρά ότι η κατάσταση της υγείας της Κάλο εκείνη την περίοδο θα της επέτρεπε να κάνει δημόσια απαγγελία, έστω και για το ραδιόφωνο.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ήχων του Μεξικού, Πάβελ Γκρανάδος, δήλωσε ότι η φωνή της Κάλο αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για τους επισκέπτες του ιδρύματος:
«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία καταγραφή της φωνής της. Η φωνή της Φρίντα ήταν πάντα ένα μεγάλο αίνιγμα, μια αναζήτηση που δεν θα τελειώσει ποτέ».
Εδώ μπορείτε να ακούσετε την περιβόητη πλέον ηχογράφηση:
Με στοιχεία από τον Guardian
σχόλια