Το κουαρτέτο για τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία τιμήθηκε τελικά με το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση πριν από λίγο της σουηδικής επιτροπής.
Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στο κουαρτέτο για την αποφασιστική συνεισφορά τους στην εγκαθίδρυση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011.
Tο Κουαρτέτο, που δημιουργήθηκε μετά από τις πολιτικές δολοφονίες και την αναταραχή το 2013, όταν η χώρα βρισκόταν υπό κατάρρευση, αποτελείται από δυο εργατικά συνδικάτα, μια εργοδοτική συνομοσπονδία και μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, οι τέσσερις εταίροι «θεμελίωσαν μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στα όρια εμφυλίου πολέμου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο καθοριστικά στην εγκαθίδρυση συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης, που εγγυάται δικαιώματα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ασχέτως από το φύλο, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε πολίτη».
BREAKING NEWS The 2015 Peace #NobelPrize is awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia pic.twitter.com/3O9jzwBK08
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2015
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κουαρτέτο συνέβαλε ώστε η Τυνησία, στο διάστημα μερικών ετών, να δημιουργήσει ένα συνταγματικό σύστημα διακυβέρνησης που διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, πολιτικών πεποιθήσεων ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
The 2015 Nobel Peace Prize announcement #NobelPrize http://t.co/Lx0bhQm7QH
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2015
Η επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως το βραβείο δίνεται στο κουαρτέτο ως σύνολο, κι όχι στα επιμέρους μέλη του.
Η περίφημη Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε από την Τυνησία το 2010 – 2011 και μετά εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Αίγυπτος.
Υπενθυμίζεται ότι για το βραβείο υποψήφια ήταν μεταξύ άλλων και η Άνκελα Μέρκελ.