Tο Ελληνικό Φεστιβάλ, προκειμένου να καταρτιστεί το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 2017, προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους υπ' όψιν του καλλιτεχνικού διευθυντή Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου από την 1η Ιουλίου έως και τις 15 Οκτωβρίου 2016.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φεστιβάλ, επιθυμώντας να διευκολύνει τους φορείς, ομάδες και καλλιτέχνες, σχετικά με τον τρόπο υποβολής των προτάσεων, αλλά και επιδιώκοντας να αναδείξει τις ιδιαίτερες κατευθύνσεις που το ενδιαφέρουν, προτείνει φέτος τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες που μπορούν να αφορούν οι αιτήσεις:
1. Μεμονωμένες παραστάσεις,
2. Πλατφόρμες διακαλλιτεχνικής συνεργασίας πάνω σε ενιαία θεματική,
3. Προτάσεις που αφορούν το άνοιγμα στην πόλη,
4. Ελληνικά θεατρικά έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.
Για κάθε επιμέρους κατηγορία έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή φόρμα υποβολής αίτησης που θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ από την 1η Ιουλίου.
Αναλυτικές πληροφορίες παρατίθενται παρακάτω:
1. Μεμονωμένες παραστάσεις.
Οι αιτήσεις μπορεί να αφορούν παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικής.
2. Πλατφόρμες διακαλλιτεχνικής συνεργασίας πάνω σε ενιαία θεματική.
Οι προτάσεις μπορούν να κατατεθούν από μεμονωμένους καλλιτέχνες (σκηνοθέτες, χορογράφους, μουσικούς, εικαστικούς κ.ά.) ή από καλλιτεχνικές ομάδες και αφορούν ένα σύνολο ποικίλων δράσεων (παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες) διαρθρωμένων σε ενιαίο πρόγραμμα γύρω από κοινό θεματικό άξονα. Κάθε πρόταση είναι επιθυμητό να περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα είδη τεχνών και πάνω από μια δράση. Οι διακαλλιτεχνικές / συνεργατικές προσεγγίσεις σε κοινό θέμα επιδιώκουν όχι μόνο να προωθήσουν την καλλιτεχνική ανταλλαγή και συνεργασία αλλά και την προσέγγιση του επιλεγμένου θέματος από διαφορετικές οπτικές.
3. «Άνοιγμα στην πόλη» (site specific / community).
Οι προτάσεις αυτές προϋποθέτουν την υλοποίηση σε δημόσιους χώρους (πλατείες, στοές, γειτονιές, αρχαιολογικούς χώρους, χώρους ιστορικής μνήμης, μουσεία κ.ά.). Αφορούν καλλιτεχνικές δράσεις που μπορεί να συνδυάζουν διαφορετικές τέχνες (θέατρο, μουσική, χορό, λογοτεχνία, εικαστικά) και οι οποίες ορίζονται από τη σχέση και την αλληλεπίδρασή τους με την Αθήνα και τους κατοίκους της. Εμπλέκουν στην ιδιαίτερη δραματουργία τους, ενδεικτικά, την ιστορία, τη συλλογική μνήμη, τον χαρακτήρα του αστικού τοπίου, την εμπορική ζωή της πόλης, τις γειτονιές. Σ' αυτό το πλαίσιο, είναι θεμιτή η συνεργασία των καλλιτεχνικών ομάδων και με άλλες συλλογικότητες, ερευνητικές ομάδες, κινήσεις πολιτών, στέκια μεταναστών, σχολεία, κοινότητες που έχουν αναπτύξει καλλιτεχνικές δράσεις κ.ά. Για το άνοιγμα στην πόλη και την υλοποίηση τέτοιων δράσεων το Φεστιβάλ έχει ήδη συμφωνήσει και ξεκινήσει συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Το πεδίο των δράσεων μπορεί να εκτείνεται έως και το λιμάνι της πόλης. Σ' αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστεί και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
4. Ελληνικά θεατρικά έργα πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.
Προκειμένου το Φεστιβάλ να ενθαρρύνει τη θεατρική γραφή στη χώρα μας, ανοίγει την διαδικασία υποβολής προτάσεων για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και σε πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες συγγραφείς. Τα θεατρικά έργα υποβάλλονται από τους ίδιους τους συγγραφείς τους. Οι συγγραφείς των έργων που θα επιλεγούν θα συμμετάσχουν σε εργαστήρι διάρκειας 2 μηνών (Νοέμβριος - Δεκέμβριος) με προοπτική την ανάθεση ενός ή δύο από αυτά σε Έλληνα σκηνοθέτη ή θεατρική ομάδα στα πλαίσια του καλλιτεχνικού προγράμματος 2017.
σχόλια