Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου θα αποφασίσει ποιο Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είναι αρμόδιο να επιλύσει τη δικαστική διένεξη που έχει ανακύψει για τη θέση της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μεταξύ της Άννας Καφέτση και της Κατερίνας Κοσκινά.
Όπως είναι γνωστό, το 2014 η Άννα Καφέτση παύθηκε από τη θέση της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ήταν διευθύντρια επί 14 χρόνια) και στην θέση της τοποθετήθηκε η Κατερίνα Κοσκινά.
Στη συνέχεια και οι δύο προσέφυγαν στο ΣτΕ. Η κ. Καφέτση προσέφυγε και ζητεί να ακυρωθεί η από 14.11.2014 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με τη οποία ανακλήθηκε η απόφαση με την οποία είχε ανανεωθεί η θητεία της ως διευθύντριας του εν λόγω Μουσείου, ενώ η κ. Κοσκινά ζητεί να ακυρωθεί η από 3.12.2014 απόφαση του ίδιου υπουργού με την οποία διορίστηκε στην θέση της διευθύντριας του εν λόγω Μουσείου, αλλά όχι με 4ετή θητεία, παρά μόνο μέχρι 14.1.2016, δηλαδή για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα της θητείας της κ. Καφέτση.
Οι δύο προσφυγές είχαν συζητηθεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με πρόεδρο τον Δημοσθένη Πετρούλια και εισηγήτριες τις παρέδρους Ευαγγελία Σκούρα και Ουρανία Νικολαράκου και το Τμήμα αυτό εξέδωσε σήμερα τις υπ΄ αριθμ. 922/2016 και 933/2016 αποφάσεις του, με τις οποίες αποφάνθηκε ότι δεν είναι αρμόδιο ως Τμήμα να κρίνει επί των επίμαχων δύο προσφυγών. Και αυτό, γιατί ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «δεν αποτελεί όργανο διοίκησης» του εν λόγω Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αλλά «περιλαμβάνεται στο προσωπικό αυτού». Κατά συνέπεια οι δύο προσφυγές που απασχολούν το ΣτΕ αφορούν τη θέση του διευθυντή του εν λόγω Μουσείου, δηλαδή θέση που δεν είναι σε επίπεδο διοίκησης, αλλά «περιλαμβάνεται στο προσωπικό του εν λόγω ΝΠΙΔ».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στη συνέχεια στις δύο αποφάσεις τους ότι η νομική διαφορά που ανακύπτει αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την πρόσληψη και υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού ΝΠΙΔ, η οποία δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του Δ' Τμήματος, αλλά σε αυτήν του Γ' Τμήματος του ΣτΕ.
Έτσι, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 18/1989 που καθορίζει τις αρμοδιότητες του ΣτΕ και οι δύο υποθέσεις παραπέμφθηκαν στον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα της αρμοδιότητας μεταξύ Δ' και Γ' Τμήματος και να παραπέμψει την υπόθεση στο αρμόδιο Τμήμα για να εξετάσει τις δύο αυτές υποθέσεις.
σχόλια