Πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί θα δώσουν «φωνή» με τις συνθέσεις τους σε πέντε σπουδαία έργα του παγκόσμιου βωβού κινηματογράφου. Πρόκειται για ταινίες για τις οποίες είτε η επίσημη παρτιτούρα δεν υπάρχει, πλέον διαθέσιμη είτε απλώς δεν γράφτηκε ποτέ μουσική.
Το Σαββάτο 28 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσμα του εν λόγω εγχειρήματος που στηρίζεται στη σύμπραξη του συνθέτη Αλέξανδρου Μούζα, καθηγητή του Εργαστηρίου Film Scoring (Μουσικής Σύνθεσης για Media) - με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.
Στην εκδήλωση αριστοτεχνικά και ανατρεπτικά για την εποχή τους φιλμ, έργα κορυφαίων καλλιτεχνών των αρχών του 20ού αιώνα, «ντύνονται» με σημερινές, νεωτεριστικές μουσικές συνθέσεις
'Έτσι, η «αφηρημένα εικαστική» ταινία «Lictspiel, Opus I» (1921) σε σκηνοθεσία του Γερμανού πρωτοπόρου των multimedia Βάλτερ Ρούτμαν παρουσιάζεται σε μουσική της Ηρώς Φυτράκη. Ο Ηλίας Νικολαϊδης ντύνει μουσικά την ταινία «Symphonie Diagonale» (1924) του Σουηδού ντανταϊστή ζωγράφου και κινηματογραφιστή Βίκινγκ Εγκελινγκ. Το κινηματογραφικό ποίημα «Emak Bakia» (1926) του κορυφαίου σουρεαλιστή Μαν Ρέι ανέλαβε να επενδύσει μουσικά η Γεωργία Καλοδίκη. Τέλος, ο Αλέξανδρος Μούζας, ο οποίος έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς, γράφει μουσική για τις ταινίες «Tusalava» (1929) του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη και γλύπτη Λεν Λάι και «Film» (1965), το μοναδικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, σκηνοθετημένο από τον Αμερικανό Αλαν Σνάιντερ.
Τα έργα ερμηνεύει, σε πρώτη εκτέλεση, η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
σχόλια