Ένα έργο του Πάμπλο Πικάσο το οποίο είχε πωληθεί κάποτε από τον Γερμανοεβραίο τραπεζίτη Paul von Mendelssohn-Bartholdy, υπό την πίεση του ναζιστικού καθεστώτος και τελικά έφτασε στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, επιστρέφει στην αγορά.
Το πορτρέτο «Κεφαλή Γυναίκας» φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1903 και επέστρεψε πρόσφατα από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον στους απογόνους του Mendelssohn-Bartholdy. Οι κληρονόμοι του έργου ζήτησαν από την γκαλερί Gagosian να πουλήσει το έργο και η εκτιμώμενη τιμή ορίστηκε στα 10 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Larry Gagosian εξήγησε την εκτίμηση στη Wall Street Journal: «Αυτό που κάνει αυτό το συγκεκριμένο έργο τόσο σπάνιο είναι ότι είναι σχεδόν πλήρες σε αντίθεση με άλλα έργα σε χαρτί από αυτή την περίοδο που περιελάμβανε κυρίως σκίτσα [...] Μπορείτε να πείτε ότι ο Πικάσο έχει βρει τη φωνή του».
Ο Mendelssohn-Bartholdy ήταν λάτρης και δεινός συλλέκτης τέχνης και είχε στη συλλογή του και άλλα έργα του Πικάσο. Ήταν επίσης ο ιδιοκτήτης του θρυλικού πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ ο οποίος πωλήθηκε για σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια από τον Christie's το 1987. Ωστόσο έγινε στόχος του καθεστώτος του Χίτλερ λόγω του ρόλου του στα οικονομικά και αφού έχασε μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, αναγκάστηκε να πουλήσει μεγάλο μέρος της συλλογής του. Πέθανε το 1935 από καρδιακή προσβολή.
Η επιλογή των απογόνων του να πουλήσουν το έργο μέσω γκαλερί και όχι ενός οίκου πλειστηριασμών ,αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη μετατόπιση του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται οι πωλήσεις. Τον Φεβρουάριο, οι μεγάλες γκαλερί Acquavella, Gagosian και Pace Gallery ανακοίνωσαν ότι συνεργάστηκαν για να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιο έργων του συλλέκτη Donald B. Marron, αξίας περίπου 450 εκατ. δολαρίων. Η απόφαση εκτιμάται επίσης πως σχετίζεται και με την πανδημία COVID-19, η οποία έχει αναγκάσει οίκους δημοπρασιών να διεξάγουν online πωλήσεις.