Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Γιώργο Λούκο παρουσία του υφυπουργού σε θέματα πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα.
Αν και με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, το πρόγραμμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και με επιλογές που φέρουν την υπογραφή του διευθυντή του φεστιβάλ.
Με μια πρώτη ματιά και κάνοντας γρήγορες εκτιμήσεις θα μπορούσε κανείς να επικεντρωθεί στις παρακάτω αξιοπρόσεκτες εκδηλώσεις οι οποίες μάλλον θα τραβήξουν και την πλειοψηφία του φεστιβαλικού κοινού.
Ξεκινάει θριαμβευτικά την 1η Ιουνίου με την επανάληψη της ιδιαίτερα επιτυχημένης παράστασης του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Πρώτη Ύλη» με ερμηνευτές τον ίδιο και τον Μιχάλη Θεοφάνους.
Ο χορός γενικότερα έχει την τιμητική του φέτος με πολλές συμμετοχές Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, τόσο νέων όσο και πιο καταξιωμένων όπως είναι η περίπτωση της Μαγκύ Μαρέν που για μια ακόμα φορά δίνει το παρών της με την τελευταία της δημιουργία με τον τίτλο Nocturnes («Νυχτερινά»).
Μια παρόμοια περίπτωση είναι οι εκπληκτικοί αδελφοί Αλί και Χεντί Ταμπέτ από την Τυνησία που μόλις πέρυσι άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο αθηναϊκό κοινό. Συνεπικουρούμενοι της ομάδας Cie mpta έρχονται με δύο νέα έργα στα οποία θα κυριαρχούν τα ρεμπέτικα τα οποία θα ερμηνεύσουν μια ορχήστρα αποτελούμενη από Έλληνες και Τυνήσιους μουσικούς.
Παράλληλα, η διάσημη Αμερικανίδα χορογράφος Λουσίντα Τσάιλντς θα υπογράψει τη σκηνοθεσία της όπερας «Αλέξανδρος» του Χάιντελ υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και της Καμεράτα. Τον ομότιτλο ρόλο θα ερμηνεύει ένα μεγάλο όνομα του διεθνούς οπερατικού στερεώματος, ο Κροάτης τενόρος Μαξ Εμάνουελ Σένσιτς.
Δύο σπουδαίες ορχήστρες η ρωσική MusicAeterna του Θεόδωρου Κουρεντζή με τον σημαντικό πιανίστα Αλεξάντερ Μέλνικοφ, και η γαλλική «Ο κύκλος της αρμονίας» με μαέστρο τον Ζερεμί Ρορέρ προσθέτουν φέτος υψηλή ποιότητα στην κλασική μουσική.
Το «τέρας της ροκ κουλτούρας» Πάττι Σμίθ, η οποία κλείνει σαράντα χρόνια μεγάλης και δημιουργικής πορείας στη μουσική, μια γυναίκα σύμβολο έρχεται στο Ηρώδειο για μια και μοναδική βραδιά στις 22 Ιουνίου.
Ενώ, πάλι στο αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο, επίσης για μια μοναδική εμφάνιση, την 1η Ιουλίου η ντίβα της τζαζ Νταϊάνα Κρολ θα ερμηνεύσει παίζοντας η ίδια στο πιάνο τις διάσημες συνθέσεις της.
Στο θέατρο κυριαρχούν οι ελληνικές παραγωγές. Ο πρόσφατος χαμός του Λευτέρη Βογιατζή δίνει την ευκαιρία σε ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και ηθοποιό που έφυγε πρόωρα.
Έτσι, την επανάληψη του «Θερμοκηπίου» του Χάρολντ Πίντερ, η τελευταία του σκηνοθεσία στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, με τον Γιώργο Γάλλο στον κεντρικό ρόλο και στη θέση του εκλιπόντος, θα συμπληρώσει ένα τριήμερο με ντοκιμαντέρ για το έργο του και ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει.
Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί ολόκληρη την ομηρική «Ιλιάδα», ο Δήμος Αβδελιώδης τη σολωμική «Γυναίκα της Ζάκυθος» με την Όλια Λαζαρίδoυ, η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαπα την ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».
Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επανέρχεται με την μεγάλη περσινή επιτυχία του, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, ενώ η «ατίθαση» Λένα Κιτσοπούλου σκηνοθετεί τη νουβέλα του Κλάιστ «Μονομαχία».
Ο Τόμας Όστερμαϊερ φέρνει από το Βερολίνο τη μεγάλη επιτυχία της Σάουμπινε «Ο εχθρός του λαού» του Ίψεν.
Στην Επίδαυρο ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει με το Εθνικό Θέατρο ένα σατυρικό δράμα, τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη, ο Γιώργος Κιμούλης θα ερμηνεύσει «Μήδεια» υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο Διονύσης Σαββόπουλος σκηνοθετεί τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, ενώ η «ανατροπή» έρχεται από τον Σίμο Κακάλα ο οποίος προτείνει μια πειραματική παράσταση βασισμένη σε σπαράγματα τριών τραγικών και αποσπάσματα από το «Σύσσημον» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
Και μια μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη: τον Δεκαπενταύγουστο και μόνο για μια βραδιά ο Νίκος Καραθάνος θα παρουσιάσει ανάμεσα στα αρχαία ερείπια την εξαιρετική του «Γκόλφω» του Περεσιάδη που τόσο συγκίνησε τον χειμώνα όσους την είδαν στη σκηνή του Ρεξ.
____
σχόλια