Ο θάνατος του Γιώργου Κοτανίδη σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 74 ετών από μετεγχειρητικές επιπλοκές μετά από επέμβαση ρουτίνας στο Νοσοκομείο Γεννηματά όπου είχε εισαχθεί.
«Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για έναν «πολυσχιδή καλλιτέχνη με διεισδυτική ματιά, πολιτική σκέψη και λαμπερό ταλέντο. Υπέροχος, φινετσάτος ηθοποιός, είχε σταθερή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και συνεργασίες σε διεθνείς παραγωγές»
Ολόκληρο το συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε ενεργός πολίτης και σπουδαίος ηθοποιός. Ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του '70, Ήταν, επίσης, πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, σεναριογράφος.
Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης.
Δημιουργικός πριν απ' όλα. Συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Αλέξη Σολομό, τον Γιάννη Χουβαρδά και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Διέτρεξε όλα τα θεατρικά είδη. Εκτέθηκε στο νέο χωρίς ν' αποστρέφεται το παλιό. Στα ταραγμένα χρόνια του '70 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου. Στο ξεκίνημα της χιλιετίας ίδρυσε την θεατρική ομάδα Σαλτιμπάγκοι συστήνοντας στο ελληνικό κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες όπως η «Παραγγελιά», το «Βίος και πολιτεία» και ο «Ηλεκτρικός άγγελος», αλλά και σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.
Η απουσία του Γιώργου Κοτανίδη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την πρότασή του για το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Νίκο», με θεματική από το θεατρικό του έργο γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη, έναν αγαπημένο φίλο των ανθρώπων του φεστιβάλ, έναν από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς.
Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης με διεισδυτική ματιά, πολιτική σκέψη και λαμπερό ταλέντο. Υπέροχος, φινετσάτος ηθοποιός, είχε σταθερή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και συνεργασίες σε διεθνείς παραγωγές, ήταν από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου, με πλούσια θεατρική πορεία και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές παραγωγές. Ήταν συγγραφέας, σεναριογράφος, συνδημιουργός του εκδοτικού οίκου Ιθάκη. Από την μεγάλη οθόνη, τη μικρή, το θεατρικό σανίδι, τη συγγραφή, υπηρετούσε κάθε τέχνη με πάθος.
Στα παιδιά του και τους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
«Ένας σημαντικός καλλιτέχνης και ηθοποιός, ο Γιώργος Κοτανίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή» αναφέρει το ΚΚΕ σε σνακοίνωσή του. «Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, την οποία πλήρωσε με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια.
Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης που υπήρξε έδωσε σπουδαίες ερμηνείες ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την λογοτεχνία ως συγγραφέας, αλλά και ως εκδότης.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
σχόλια