H ομορφιά της Παλμύρας: Μέσα στο εργαστήρι αποκατάστασης των μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών

0

Στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού, η αρχαιολόγος Muntajab Youssef εργάζεται πάνω σε μια αρχαία πέτρινη προτομή από την Παλμύρα, έναν μόνο από τους εκατοντάδες θησαυρούς που η ομάδα της αποκαθιστά με προσοχή μετά την καταστροφή τους από το Ισλαμικό Κράτος.

Αρχαία αγάλματα και μεγαλειώδη γλυπτά αιώνων καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές, μετά από την κατάληψη παλιάς πόλης της κεντρικής Συρίας κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας, ο οποίος φέτος κλείνει τα 9 χρόνια.

Η προτομή ηλικίας 1.800 ετών ανήκει σε μια ευκατάστατη γυναίκα, και ονομάζεται «Η ομορφιά της Παλμύρας». Η προτομή υπέστη μεγάλη ζημιά κατά την πρώτη επίθεση στην πόλη από τους τζιχαντιστές το 2015.

Μετά την ανάκτηση της πόλης το Μάρτιο του 2016, η προτομή, μαζί με άλλα κατεστραμμένα αρχαία μνημεία, μεταφέρθηκε στη Δαμασκό και αρχειοθετήθηκε σε κουτιά.

Όταν ξεκίνησαν εργασίες ανακαίνισης το περασμένο έτος, η αρχαιολόγος λέει ότι η προτομή ήταν διαλυμένη σε πολλά κομμάτια.

«Τα χέρια και το πρόσωπο χάθηκαν εντελώς όπως επίσης και μέρη του φόρεματός ενώ υπάρχουν και άλλα τμήματα που είναι εύθραυστα» δήλωσε η Youssef, η οποία εργάζεται σχολαστικά για την αποκατάσταση της προτομής εδώ και δύο μήνες.

Ο αρχαιολόγος αυτή είναι μια από τους 12 ειδικούς που εργάζονται για την περίπλοκη διαδικασία αποκατάστασης, η οποία ξεκίνησε αρχικά με την μετακίνηση των κατεστραμμένων τμημάτων στη Δαμασκό.

Το πόσα τεχνουργήματα υπάρχουν συνολικά στο εργαστήριο είναι κάτι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς πολλά έφτασαν εκεί απλά σε κομμάτια.

Η έλλειψη τεκμηρίωσης για τα αντικείμενα μεγαλώνει επίσης την πρόκληση αποκατάστασης.

«Ένα μεγάλο μέρος της τεκμηρίωσης στο μουσείο της Παλμύρας, υπέστη ζημιές», δήλωσε ο αρχαιολόγος Raed Abbas. «Ένα άγαλμα χρειάζεται εικόνες ... για να ξαναχτιστεί».

Αν οι εργασίες ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος, η αγορά της Χομς, ηλικίας 2.000 ετών, θα είναι πάλι έτοιμη να δεχτεί επισκέπτες τον Μάιο του 2019.

Mε πληροφορίες από Reuters

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ