Χιλιάδες χρόνια πριν την ακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η αρχαία Αίγυπτος ήταν η «καρδιά» της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής.
Πολλά έργα και εργαλεία από την ακμή της Αιγύπτου διατηρούνται μέχρι σήμερα σε μουσεία όλου του πλανήτη αποκαλύπτοντας συχνά λεπτομέρειες σπάνιας ομορφιάς. Δεν είναι όμως μόνο τα μεγαλοπρεπή αγάλματα και τα χρυσαφικά αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως η παλέτα ενός αρχαίου Αιγύπτιου ζωγράφου, ηλικίας 3.400 ετών που χρονολογείται στα 1.390π.Χ. και φιλοξενείται στο Metropolitan Museum of Art.
Φτιαγμένη από ένα ενιαίο κομμάτι ελεφαντόδοντο, διαθέτει έξι οβάλ υποδοχές που ακόμα περιέχουν αποκρυσταλλωμένες μπλε, πράσινες, καφέ, κίτρινες, κόκκινες και μαύρες χρωστικές ουσίες. Χρώματα που μπήκαν με σπουδή αλλά δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιηθούν.
Στο ένα άκρο της παλέτας υπάρχει χαραγμένο το όνομα του Φαραώ Αμένωφι Γ', στα ιερογλυφικά. Τα χρόνια βασιλείας του (έζησε από το 1401π.Χ έως το 1353 π.Χ) ταυτίστηκαν με μία από τις περιόδους ευημερίας της αρχαίας Αιγύπτου, με σημαντικά επιτεύγματα για την τέχνη και τον πολιτισμό της εποχής.