Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει επιστολές Εβραίων μητέρων της Θεσσαλονίκης, πριν από το Άουσβιτς

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει επιστολές Εβραίων μητέρων της Θεσσαλονίκης, πριν από το Άουσβιτς Facebook Twitter
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Λεόν Σαλτιέλ.
0

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμμετέχει ενεργά σε μια από τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων της Θεσσαλονίκης, διαβάζοντάς αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» που επιμελήθηκε ο Λεόν Σαλτιέλ.

Στις 15, 19 και 25 Οκτωβρίου η A.E. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη διαβάζουν αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» που επιμελήθηκε ο συγγραφέας Λεόν Σαλτιέλ. Όλες οι αφηγήσεις θα είναι διαθέσιμες online στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ Δημητρίων στο www.e-dimitria.gr.

Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς. Συγκεκριμένα, η  Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβάζει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μορίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει επιστολές Εβραίων μητέρων της Θεσσαλονίκης, πριν από το Άουσβιτς Facebook Twitter
Ρούλα Πατεράκη

Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο Άουσβιτς - Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943.

Στη συνέχεια η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα  Σακελλαροπούλου διαβάζει δύο ακόμη επιστολές που εστάλησαν στις 3 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου του 1943, όταν πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του ολοκαυτώματος. Η αλληλογραφία της Νεάμα περιλαμβάνει 13 επιστολές που βρέθηκαν μόλις το 1990.

Οι κινηματογραφημένες αναγνώσεις αποτελούν φόρο τιμής στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων, τη Θεσσαλονίκη - πόλη «των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ. Συνιστούν αποκατάσταση ενός ηθικού χρέους του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ των Δημητρίων απέναντι στους 46.000 Εβραίους, που στοιβαγμένοι στα βαγόνια του θανάτου εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβάζει επιστολές Εβραίων μητέρων της Θεσσαλονίκης, πριν από το Άουσβιτς Facebook Twitter
Έφη Σταμούλη

Αποσπάσματα των επιστολών των Ματίλντα Μπαρούχ και Σαρίνα Σαλτιέλ διαβάζουν οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Κωσταντίνο Ασπιώτη και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη που διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενα των Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και Λούλας Αναγνωστάκη.

Η μουσική επένδυση του αφιερώματος έχει γίνει από τη σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, που ερμηνεύει σεφαραδίτικα τραγούδια με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών και του φωνητικού συνόλου «Contradiction Ensemble».

Το αφιέρωμα στις Εβραίες μητέρες υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια από τις παραγωγές του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων.

«Αγαπημένο μου παιδί,

Τι μπορώ να σου πω εκτός από το ότι ψυχορραγούμε σιγά σιγά. Τρεις αποστολές έχουν ήδη φύγει με όλες τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα, μόνο με έναν σάκο στην πλάτη. Εμείς που είμαστε ακόμη εδώ, πεθαίνουμε κάθε στιγμή από τη μεγάλη αγωνία. (…) Ίσως αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που σου γράφω. (…) Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανταποδώσεις στον φίλο σου αυτό που κάνει για μας. Να είσαι περισσότερο από αδερφός για εκείνον. Να δώσεις ακόμη και τη ζωή σου γι’ αυτόν (…).

Η καρδιά μου ξεσκίζεται.»

Αφήγηση: η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη

Παρεμβάλλονται κείμενα των: Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και Λούλας Αναγνωστάκη

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Σοπράνο: Μαριάντζελα Χατζησταματίου

Συνεργασία στη δραματουργία: Δηώ Καγγελάρη

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Αποστολόπουλος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Άκης Σακελλαρίου

 

Μουσικοί:

Μαρία Εκλεκτού, βιολί

Ιωάννης Στέφος, τσέλο

Νικόλαος Παναγιωτίδης, κιθάρα, λάφτα

Κωσταντίνος Τσούγκρας, ακορντεόν

Φωνητικό σύνολο: «Contradiction Ensemble»

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ