Μια "περίεργη"φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης κατέστρεψε πέντε κτίρια που προοριζόταν για την εγκατάσταση μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη. Τα κτίρια βρισκόταν στο πρώην στρατόπεδο της Καρωτής Διδυμότειχου και σχεδιαζόταν να χρησιμοποιηθούν ως κέντρο κράτησης μεταναστών. Η πυρκαγιά που ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα και στα πέντε κτίρια και προκάλεσε μεγάλες ζημιές, σβήστηκε τις μεταμεσονύχτιες ώρες με την επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το εμπρησμού.
Την επόμενη ημέρα-ενώ τα αποκαΐδια κάπνιζαν ακόμη- φορείς και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου που διοργανώθηκε από το Δήμο. Ο Δήμαρχος κ. Πατσουρίδης, είπε ότι η κινητοποίηση αυτή αποτελεί «την απαρχή των κινητοποιήσεων, ενάντια σε αποφάσεις που επιχειρούν να υποβαθμίσουν και να απαξιώσουν τον Έβρο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας».
Κανείς -είπε-δεν μπορεί να φανταστεί τον Έβρο σαν μία ανοιχτή φυλακή και κάλεσε τον υπουργό προστασίας του Πολίτη να αναθεωρήσει το σχεδιασμό για νέες δομές φύλαξης μεταναστών στον Έβρο. Όταν ο Δήμαρχος ρωτήθηκε για τον εμπρησμό στα κτίρια είπε πως «αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για εμπρησμό, τότε η πράξη αυτή ασφαλώς και είναι καταδικαστέα, καθώς δεν συνάδει με το ύφος του δίκαιου αγώνα μας και τον πολιτισμό της περιοχής μας». Στη συγκέντρωση μίλησνα και χαιρέτησαν οι επίσημοι φορείς της πόλης και ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.
Σε μια άλλη παραμεθόριο περιοχή στη Μυτιλήνη, που κι εκεί είναι έντονο το κύμα της μετανάστευσης από τα Μικρασιατικά παράλια, ένας απλός παπάς κάνει τη διαφορά. Aπό το ΑΠΕ, η ιστορία του παπα-Στρατή Δήμου από την Καλλονή της Λέσβου που παρουσιάστηκε παλιότερα σε ολοσέλιδο άρθρο από την εφημερίδα «24heures», της Λωζάνης.
Ο δημοσιογράφος πλέκει το εγκώμιο του 62χρονου ιερέα με «την επιβλητική εμφάνιση, που έχει τάξει ως σκοπό της ζωής του να βοηθήσει τους ταλαιπωρημένους λαθρομετανάστες, που φθάνουν στη Λέσβο από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράκ και Σομαλία, αφού ξόδεψαν από 1.500 έως 3.000 ευρώ σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στην Ευρώπη». Στη Λέσβο, όμως, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «βλέπουν τα όνειρά τους να μην εκπληρώνονται όπως ανέμεναν, καθώς ζουν με δύσκολες συνθήκες και η παροχή ασύλου είναι σχεδόν μηδενική».
Η «24heures» γράφει ότι το 2008, 130.000 λαθρομετανάστες κινδύνευσαν με τη ζωή τους για να διασχίσουν το Αιγαίο και ο Παπα-Στρατής υπολογίζει ότι έχει περιθάλψει τουλάχιστον 3.000 από αυτούς στη Μυτιλήνη την τελευταία τριετία με την ΜΚΟ «Αγκαλιά».
Το δημοσίευμα εστιάζει στα αισθήματα «αγάπης» και «γενναιοδωρίας» του Παπα-Στρατή που εκδηλώνονται προς όλους, όσους τα έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα φυλής, εθνικότητας και θρησκείας. «Ο παπάς με τη ``μεγάλη καρδιά`` που επιβαρύνεται από το κάπνισμα, δεν πτοείται. Με τους εθελοντές στο πλευρό του διανέμει τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα στους βρεγμένους και πεινασμένους μετανάστες, που φθάνουν στις ακτές του νησιού του, όπως εκείνη η οικογένεια Αφγανών που άλλαξε τη ζωή του πριν τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν εμφανίσθηκε στην Καλλονή διασχίζοντας όλο το νησί με τα πόδια», αναφέρει η ελβετική εφημερίδα.
«Όταν είδα για πρώτη φορά μετανάστες, οικογένειες με γυναίκες και παιδιά βρεγμένους και ταλαιπωρημένους έξω από το Κέντρο Υγείας Καλλονής όπου περίμεναν για ιατρικές εξετάσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη ήθελα να τους προσφέρω ό,τι μπορούσα για να τους βοηθήσω. Ήταν άνθρωποι που πεινούσαν και έπρεπε να φάνε, τι άλλο έπρεπε να σκεφτώ;», λέει ο παπά-Στρατής.
σχόλια