Ένας σημαντικός Έλληνας συμμετείχε με τη μουσική του στην επιτυχή και ιστορική προσεδάφιση του σκάφους Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας σε κομήτη.
Ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου έγραψε ειδικά για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ΕSA, μετά από αίτημά της, μια τριλογία ντύνοντας για πρώτη φορά μουσικά ένα επιστημονικό επίτευγμα, όπως αυτή η προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, κάτι που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά.
Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA παρουσίασε τα πρώτα δύο μέρη λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση της μεγάλης επιτυχίας στον κομήτη 67P.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνθέτει για το διάστημα, καθώς και η ΝΑΣΑ έχει συνεργαστεί μαζί του. «Η μυθολογία, η επιστήμη και η εξερεύνηση του Διαστήματος είναι αντικείμενα που με συνέπαιρναν από τα πρώτα παιδικά χρόνια μου. Και πάντα ήταν συνδεδεμένα με κάποιο τρόπο με τη μουσική που γράφω» δήλωσε ο συνθέτης στην ESA.
Μια ιστορική ευρωπαική επιτυχία στο διάστημα
H σφραγίδα στην πρωτοποριακή ευρωπαική επιστημονική προσπάθεια μπήκε στις 18:07 ώρα Ελλάδας όταν η διαστημοσυσκευή Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P Tchourioumov-Guerassimenko, σχεδόν επτά ώρες μετά τον διαχωρισμό της από το μητρικό διαστημόπλοιο Rosseta.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το Philae θα σταματήσει να λειτουργεί τον Μάρτιο όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τον Ηλιο.
Όμως, ανεξάρτητα από τον ¨θάνατο" του Philae, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον προσεχή Αύγουστο.
Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.