Οι τεράστιοι ναοί και οι πυραμίδες του Τεοτιουακάν, ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του Μεξικού, άνοιξαν ξανά για τους επισκέπτες την Πέμπτη.
Τα μνημεία έμειναν κλειστά για περισσότερους από πέντε μήνες, σε μια προσπάθεια για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Την Πέμπτη μπορούσε να δει κανείς έναν αριθμό τουριστών κατά μήκος του κυρίως δρόμου της αρχαίας πόλης, γνωστού ως «Η Λεωφόρος των Νεκρών». Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί πλέον για 3.000 τουρίστες την ημέρα οι οποίοι εισέρχονται μετά από θερμομετρήσεις και φορώντας μάσκες. Τα δύο μουσεία που βρίσκονται εκεί θα παραμείνουν κλειστά.
«Νομίζω ότι είναι ουσιαστικό για την οικονομία και για τον τουρισμό οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν μέρη όπως αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Matte, ένας Ισπανός τουρίστας ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εισήλθε στο μνημείο, αρνούμενος ωστόσο να πει το επώνυμό του. Το άνοιγμα της σπουδαίας αρχαιολογικής τοποθεσίας αποτέλεσε ένα χαρμόσυνο γεγονός και εκείνους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η Maria de Lourdes Guerra, που πουλάει αναμνηστικά για 40 χρόνια και η οποία ανέφερε ότι οι ντόπιοι ήθελαν απελπισμένα να επιστρέψουν στη δουλειά.
Το Μεξικό έχει πληγεί σοβαρά από τον κορωνοϊό. Έχουν καταγραφεί σχεδόν 650.000 μολύνσεις και περίπου 70.000 θάνατοι από τις υγειονομικές αρχές. Το Τεοτιουακάν, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης του Μεξικού, ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πόλη της αμερικανικής ηπείρου. Οι ειδικοί λένε ότι η μητρόπολη των περίπου 100.000 κατοίκων έφτασε στην ακμή της ανάμεσα στο 100 π.Χ. και το 550 μ.Χ. χάρη σε μία «ανθηρή» οικονομία και την παραγωγή αγαθών ανάμεσα στα οποία ήταν λεπίδες οψιδιανού για μαχαίρια και όπλα.
Από το 1987, η προκολομβιανή πόλη του Τεοτιουακάν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων της UNESCO. Ωστόσο μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ιστορία της πόλης. Η γλώσσα που μιλούσαν οι πρώτοι της κάτοικοι παραμένει άγνωστοι όπως επίσης και η αρχική της ονομασία. Το όνομα «Τεοτιουακάν» δόθηκε στην πόλη από τους Αζτέκους και σημαίνει «Η πόλη των θεών».
Με πληροφορίες από Reuters/CNN
σχόλια