Μια σειρά από έργα τέχνης που αποτελούνται από κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου βγαίνουν σε δημοπρασία στο Παρίσι από τον οίκο Pierre Bergé & Associés. Είναι η συλλογή «Καλλιτέχνες για την ελευθερία», που ξεκίνησε να σχηματίζεται την ημέρα που έπεσε το Τείχος.
Πρόκειται για 48 μοναδικά κομμάτια από το βερολινέζικο τείχος που δόθηκαν σε διάσημους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όπως τον Σολ Λεβίτ, τον Εντουάρντο Τσιλίντα και τον Ντέιβιντ Μακ, ώστε να φτιάξουν ένα γλυπτό που να είναι αφιερωμένο στην ιδέα της ελευθερίας.
Ο Γάλλος συλλέκτης Σιλβέστρ Βερζέ βρίσκεται πίσψ από αυτό το καλλιτεχνικό project: «Εγώ προσπάθησα να σώσω αυτή τη συλλογή, τα πρώτα έργα αυτής της ενότητας με τη βοήθεια φίλων. Μπορέσαμε να την αγοράσουμε στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης».
Η συλλογή μεγάλωσε αρκετά αυτά τα 20 χρόνια. Τα έργα έχουν παρουσιαστεί σε αρκετές πόλεις του πλανήτη.
«Κάναμε την πρώτη έκθεση με τον Ρεϊμόν Μπαρ, που ήταν τότε δήμαρχος της Λυών για τη σύνοδο των G7. Είχαμε την τύχη να μας επισκεφτεί τότε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ με τη γυναίκα του Ραϊσα» επισημαίνει ο Βερζέ.
Οι τιμές των έργων ποικίλουν από 3.000 Ευρώ μέχρι 300.000 Ευρώ. Η συνολική αξία της συλλογής εκτιμάται στα 800.000 Ευρώ.
«Υπάρχουν έργα που εστιάζουν στη λογοκρισία που εφάρμοζε το καθεστώς, όσον αφορά την ενημέρωση. Τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο του Γκρίσα Μπρούσκιν, το οποίο μου αρέσει πολύ. Εδώ είναι ένα έργο του μεγάλου ρώσου δημιουργού, Έρικ Μπουλάτοφ, που έκανε αυτό το σήμα Στοπ το 1990. Γι' αυτόν φυσικά, η πτώση του τείχους έχει σχέση με αυτό το στοπ, αλλά και με τη δυνατότητα, παρόλα αυτά, να συνεχίσεις την πορεία σου» εξηγεί ο Σιλβέστρ Βερζέ.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην καθιερωμένη έκθεση που προηγείται της δημοπρασίας, είναι και ο Αμερικανός Άνταμ Στάινερ, που έβαλε το δικό του κομμάτι από το τείχος σε ένα κιβώτιο: «Για μένα, το τείχος αντιπροσώπευε κάτι πολύ κακό. Γι' αυτό το λόγο, αισθάνθηκα ότι το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να το εγκιβωτίσω».
Η δημοπρασία της συλλογής πραγματοποιείται σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου στο Παρίσι.
Πηγή: Euronews
σχόλια