Τους λόγους για τους οποίους αποδέχτηκε τη θέση του πρόεδρου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εξηγεί ο Γιάννης Μηλιός σε δήλωσή του που δημοσίευσε στην προσωπική του ιστοσελίδα. Κάνει επίσης αναφορά στη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αλλάξει απόψεις για το τρίτο μνημόνιο και την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μηλιός είχε διατελέσει επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, θέση που εγκατέλειψε τον Μάρτιο του 2015 λόγω της διαφωνίας του με την πολιτική της κυβέρνησης.
Ολόκληρη η δήλωσή του:
«Αποδέχθηκα τη θέση του Προέδρου του «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ» για να στηρίξω το έργο που έχει αναλάβει ο από χρόνια φίλος, εξαιρετικός καλλιτέχνης και διανοούμενος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.
Μοναδικό μου κίνητρο και σκοπός είναι να συνεισφέρω στη διοίκηση και τους στόχους του Φεστιβάλ, από μια θέση μη κυβερνητική και άμισθη. Διότι ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική βαρβαρότητα που μας περιβάλλει.
Η διαδρομή μου και οι θέσεις μου για την πολιτική, την εξουσία, την οικονομία και την κοινωνία είναι γνωστές και δεν τις έκρυψα ποτέ.
Δεν έκρυψα την προηγούμενη στράτευσή μου στον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του, και δεν έκρυψα την πλήρη διαφωνία και αποχώρησή μου από αυτόν το καλοκαίρι του 2015, μετά την ψήφιση του καταστροφικού για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία τρίτου μνημονίου, όπως έχω άλλωστε πολλές φορές και δημόσια εξηγήσει και αναλύσει. Δημόσια εξ' άλλου είχα διαφωνήσει, ανοιχτά και επώνυμα, με ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, γεγονός που με οδήγησε να μη θέσω υποψηφιότητα για βουλευτής και να αρνηθώ υπουργικές και άλλες θέσεις άσκησης κυβερνητικής πολιτικής.
Απόψεις δεν άλλαξα όπως δεν άλλαξε πολιτική η κυβέρνηση, που συνεχίζει να εφαρμόζει το μνημόνιο. Είναι επομένως προφανές ότι δεν θα πάψω να εκφράζω τις πολιτικές μου απόψεις και να δραστηριοποιούμαι όπου και όπως κρίνω ότι μπορώ, για να συμβάλω στον αγώνα για την ανατροπή της συνεχιζόμενης λιτότητας, των μνημονίων και της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής από τη σκοπιά των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Η εμμονή συνεπώς διαφόρων στο σενάριο περί «συναλλαγής», πρόθεσης νομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, ή «επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ» είναι από αφελής έως κακόπιστη και ως εκ τούτου δεν με αφορά.»