Το «πηγάδι» της μύησης στην Πορτογαλία, είναι βαθιά συνδεδεμένο με το μύθο των Ναϊτών Ιπποτών.
Βάθους 30 μέτρων, αυτός ο «ανεστραμμένος πύργος» όπως χαρακτηρίζεται, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Quinta da Regaleira. Τον 19ο αιώνα, αγόρασε την έκταση ο «πλουσιότερος άνδρας της χώρας», ο Αντόνιο Ογκούστο Καρβάλο Μοντέιρο και οικοδόμησε ένα παλάτι γεμάτο συμβολισμούς, που πλέον περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco.
Ο Μοντέιρο γνώριζε πως αγόραζε εκτάσεις που ανήκαν παλιότερα στο τάγμα, καθώς ο βασιλιάς Αλφόνσο Ενρίκες, είχε κάνει δωρεά αυτή τη γη στους Ναΐτες. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Λουίτζι Μανίνι ανέλαβε να σχεδιάσει το εντυπωσιακό παλάτι, τους κήπους και το πηγάδι, με αναρίθμητες μυστικιστικές αναφορές στον παγανισμό στη χριστιανική θρησκεία. Το οικοδόμημα βρίθει μασονικών συμβoλισμών και αρκετοί ερευνητές εικάζουν πως τόσο ο Μοντέιρο όσο και ο Μανίνι είχαν πιθανότατα μυηθεί στη μυστική αδελφότητα.
Το πηγάδι έχει εννιά επίπεδα, που συμβολίζουν τους 8 ιππότες και τον Μέγα μάγιστρο που ίδρυσαν το τάγμα των Ναϊτών, στα 1118.μΧ. Το όνομά τους παραπέμπει στο πρώτο αρχηγείο τους στο Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ, Templum Salomonis, καθώς πιστεύεται ότι εκεί ανεγέρθηκε ο περίφημος Ναός του Σολομώντα στα 950 π.Χ. και αργότερα καταστράφηκε.
Ο υποψήφιος προς μύηση είχε δεμένα τα μάτια του και ένα σπαθί κοντά στο κεφάλι του. Από το τελευταίο επίπεδο, οι νέοι ιππότες οδηγούνταν βαθύτερα στο σκοτάδι, σε ένα λαβύρινθο μέσα στη γη, και ο καθένας διάλεγε την δική του διαδρομή, που τελικά οδηγούσε σε ένα πέτρινο μονοπάτι πάνω στο νερό για να «περπατήσουν όπως ο Χριστός». Στον ιερό ναό, μία κρύπτη οδηγεί και πάλι κάτω από τη γη ενώ ενδιαφέρον έχει και το γεγονός, πως δεν υπάρχει ούτε μία εικόνα του εσταυρωμένου και ο Ιησούς απεικονίζεται αποκλειστικά αναστημένος, μετά την κάθοδο στον Άδη και την «επιστροφή του από τους νεκρούς».
σχόλια