Ο διακεκριμένος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι προσέφυγε στον ΟΗΕ κατά της Αιγύπτου

Ο διακεκριμένος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι προσέφυγε στον ΟΗΕ κατά της Αιγύπτου Facebook Twitter
EPA
0

Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι, προσέφυγε στον ΟΗΕ «προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τη λογοκρισία της οποίας είναι θύμα», σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Αλάα Αλ Ασουάνι, που έχει γράψει το γνωστό μυθιστόρημα «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», απευθύνθηκε μέσω των δικηγόρων του στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την Προώθηση και την Προστασία της Ελευθερίας της Έκφρασης

Ο Αλάα Αλ Ασουάνι κατηγορείται στη γενέτειρά του για «εξύβριση του προέδρου, των ένοπλων δυνάμεων και των αιγυπτιακών δικαστικών θεσμών».

Εξάλλου εδώ και πέντε χρόνια απαγορεύεται η κυκλοφορία των βιβλίων του στην Αίγυπτο, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί πλέον να μεταβεί στη χώρα «χωρίς να συλληφθεί και να προσαχθεί στην αιγυπτιακή στρατιωτική δικαιοσύνη επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης», επισημαίνουν οι Γάλλοι δικηγόροι στην ανακοίνωση.

«Επίσης φοβάται για την τύχη που θα έχουν τα μέλη της οικογένειάς του, που ζουν όλα στην Αίγυπτο», πρόσθεσαν.

Απευθυνόμενοι στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ οι δικηγόροι του Αιγύπτιου συγγραφέα επιθυμούν «να καταγγείλουν την κατάφωρη παραβίαση από τις αιγυπτιακές αρχές ενός θεμελιώδους δικαιώματος, του να μπορεί κανείς να σκέφτεται και να γράφει, και της ελευθερίας της έκφρασής του».

Γεννημένος το 1957, ο Αλάα Αλ Ασουάνι συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς λογοτέχνες του αραβικού κόσμου.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το Μέγαρο Γιακουμπιάν», που τυπώθηκε το 2006 (σ.σ. στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε μετάφραση Αχιλέα Κυριακίδη για πρώτη φορά το 2007 από τις εκδόσεις Πόλις [εξαντλημένο] και ξανά το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη), μετατράπηκε σε διεθνές εκδοτικό φαινόμενο.

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί έκτοτε σε τριάντα γλώσσες, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με κάπου δεκαπέντε λογοτεχνικά βραβεία.

Στρατευμένος χρονογράφος, υπερασπίζεται σθεναρά τις δημοκρατικές αξίες σε πολλά άρθρα του που δημοσιεύονται τόσο στον αιγυπτιακό όσο και στον διεθνή Τύπο. Είναι εξάλλου ιδρυτικό μέλος του κινήματος της αντιπολίτευσης «Κιφάγια» («Φτάνει»).

Το 2011, είχε πάρει ενεργά μέρος στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, συμμετέχοντας στο κίνημα των εξεγερμένων, εστία του οποίου ήταν η Πλατεία Ταχρίρ.

Αυτή η εμπειρία ήταν η έμπνευση για το «J'ai couru vers le Nil», που τυπώθηκε στα γαλλικά πέρυσι κι έχει ήδη πουλήσει 30.000 αντίτυπα στη Γαλλία — όμως είναι απαγορευμένο, σύμφωνα με τον δημιουργό του, σε σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες, με εξαίρεση την Τυνησία, το Μαρόκο και τον Λίβανο.

Ο Αλάα Αλ Ασουάνι ζει σήμερα στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει λογοτεχνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ