O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter
0

Λίγες ημέρες μετά την πώληση του έργου του Γκoγκέν, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων, στα κρατικά μουσεία του Κατάρ, ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ και έσπασε το προηγούμενο της πώλησης του πίνακα του Σεζάν “οι χαρτοπαίκτες”, έναντι 250 εκατομμυρίων δολαρίων,  μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις έργων του ανοίγει στην Ελβετία.

 

To ίδρυμα Beyeler, στη Βασιλεία παρουσιάζει έναν από τους πιο συναρπαστικούς και σημαντικούς καλλιτέχνες στην ιστορία, τον Πωλ Γκογκέν. Η έκθεση θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά ευρωπαϊκά γεγονότα του 2015. Συγκεντρώνει περισσότερα από 50 αριστουργήματα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο πλήρη έκθεση των αριστουργημάτων του Γκογκέν, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελβετία τα τελευταία 60 χρόνια. Με περισσότερα από 6 χρόνια προετοιμασίας πρόκειται για την  πιο περίτεχνη έκθεση πάνω στο έργο και την ιστορία του καλλιτέχνη.

 

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα του οραματιστή καλλιτέχνη από την Βρετάνη, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα παγκοσμίου φήμης έργα του από την Ταϊτή. Σε αυτά, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει το ιδανικό του για έναν παρθένο εξωτικό κόσμο, συνδυάζοντας αρμονικά τη φύση και τον πολιτισμό, τον μυστικισμό και τον ερωτισμό, το όνειρο και την πραγματικότητα. Εκτός από έργα ζωγραφικής, η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή από τα αινιγματικά γλυπτά του Γκογκέν, που θυμίζουν την τέχνη των νότιων θαλασσών που είχε από τότε ήδη σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί.

 

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter

O Γκoγκέν και τα αριστουργήματά του στην Βασιλεία Facebook Twitter

 

Δεν υπάρχει μουσείο τέχνης στον κόσμο αποκλειστικά αφιερωμένο στο έργο του Γκογκέν, έτσι τα πολύτιμα δάνεια προέρχονται από 13 χώρες: Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία και Σκωτία), Δανία,  Ουγγαρία,  Νορβηγία,  Τσεχική Δημοκρατία ,  Ρωσία,  Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς.

 

Ειδικότερα, το Fondation Beyeler έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για την έκθεση μια ομάδα έργων του Γκογκέν από τα θρυλικές ρώσικες συλλογές του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο Πούσκιν στη Μόσχα.

"Ο Πολ Γκογκέν είναι μια απίστευτα συναρπαστική προσωπικότητα, τόσο ως καλλιτέχνης και ως ανθρώπινο ον. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να φέρουμε μαζί τα αριστουργήματα του από όλο τον κόσμο και να τα δείξουμε στη Βασιλεία. Είναι μια έκθεση υψηλής ποιότητας», είπε ο Σαμ Κέλλερ, διευθυντής του μουσείου.

 

Ο Γκογκέν στη διάρκεια της ζωής του δημιουργεί αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο επί της γης. Η ιστορία του είναι η δραματική ιστορία ενός καλλιτέχνη που κινείται ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς κατά τη διάρκεια μιας ζωής που χαρακτηρίζεται από το πάθος και την περιπέτεια. Κανένας καλλιτέχνης δεν ταξίδεψε τόσο μακριά και δεν βίωσε τόσες  περιπέτειες σε αναζήτηση του εαυτού του και ενός νέου είδους τέχνης όπως έκανε ο Πωλ Γκογκέν.

  

Έζησε ως ναυτικός του εμπορικού ναυτικού που ταξίδεψε τον κόσμο μετά από τα παιδικά του χρόνια στο Περού,   ως χρηματιστής στη Βοημία στα τέλη του 19ου αιώνα, στο Παρίσι, ως φίλος και υποστηρικτής των ιμπρεσιονιστών, ως μέλος της κοινότητας των καλλιτεχνών στο Ποντ Αβέν της Βρετάνης, ως συγκάτοικος του Βαν Γκογκ στην Αρλ. Η άσβεστη λαχτάρα του τον οδήγησε σε ένα νησί ευλογημένο, που ήλπιζε να βρει στην Ταϊτή και ως ερημίτης στα Νησιά Μαρκίζας,

 

Ο Γκογκέν έγινε ένας από τους πρώτους σύγχρονους νομάδες. Προίκισε την σύγχρονη τέχνη με ένα νέο είδος αισθησιασμού, εξωτισμού, με φυσικότητα, και την ελευθερία. Ο Πωλ Γκογκέν είναι ένας από τους πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες!

 

H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου 2015

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ