Ο Δανό-Ισλανδός, εννοιολογικός καλλιτέχνης Olafur Eliasson παρουσιάζει σήμερα το καινούριο του έργο με τίτλο «Earth Perspectives» τιμώντας με αυτό τον τρόπο την 50ή επέτειο της Ημέρας της Γης.
Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του καλλιτέχνη καθώς καλεί όλους τους θεατές σε μαζική συμμετοχή σε όλο τον πλανήτη. Ο Eliasson έχει ξεκινήσει να ανεβάζει κάθε μία ώρα από τις 10πμ στο Instagram- θα ακολουθήσουν άλλες 8 αναρτήσεις- έντονες πορτοκαλί και ροζ εικόνες της Γης με μια κουκκίδα στη μέση. Οι άνθρωποι πρέπει να κοιτάζουν την κουκκίδα για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να επικεντρώνονται σε μια κενή επιφάνεια όπου μια εικόνα θα εμφανίζεται σε διαφορετικά χρώματα. Κι αυτό είναι στην πραγματικότητα το νέο έργο τέχνης του - μια νέα άποψη του κόσμου.
Ο Eliasson παραδέχτηκε ότι το εν λόγω art project δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. «Η υπέροχη αφορμή της Ημέρας της Γης μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να κοιτάξουμε τον πλανήτη από απέναντι και να αναγνωρίσουμε ότι είναι κάτι που είναι τόσο δύσκολο και αδύνατο να κατανοηθεί. Κάπως μας διαφεύγει.
Είναι κάπως σαν το παγκόσμιο κλίμα, είναι τόσο απέραντο και αφηρημένο και γεμάτο αριθμούς και τρελούς ανθρώπους... πώς θα βοηθήσω στη γη; Ή μήπως έχετε κάποια άποψη πάνω σε αυτό;» λέει ίδιος και συνεχίζει:
«Ίσως δεν είναι ο πλανήτης που κινδυνεύει. Στην πραγματικότητα, η ανθρώπινη φυλή εξαφανίζεται. Ο πλανήτης θα είναι καλά. Δώστε του μερικές χιλιάδες χρόνια αφού οι άνθρωποι θα έχουν γαμήσει τα πάντα και η Γη θα ευδοκιμήσει και πάλι και θα είναι πράσινη και υπέροχη».
Οι εννέα εικόνες της Γης θα εμφανίζονται με διαφορετικά μέρη στο κέντρο τους. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται το Mariana Trench στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποία βρίσκεται στα 11.000 μέτρα βάθος. Αν και είναι η βαθύτερη τάφρος στη γη ωστόσο εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου έχουν βρεθεί πλαστικά σκουπίδια.
Άλλες τοποθεσίες είναι το Great Barrier Reef, ο ποταμός Γάγγης στην Ινδία, οι πάγοι της Γροιλανδίας και τα βουνά Simien στην Αιθιοπία και τον Ισημερινό.
Υπάρχει επίσης και το Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία, μια συναρπαστική ιστορία σύμφωνα με τον Eliasson, καθώς ενώ ήταν ο τόπος που έγινε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, τώρα είναι ένα μέρος όπου ευδοκιμεί σπάνια και απειλούμενη άγρια ζωή.
Ο Eliasson είπε ότι μέσα από το έργο του θέλει να κοιτάξουμε τη Γη από απόσταση, κάνοντας ένα βήμα πίσω για να ξανασκεφτούμε την στάση μας απέναντί της και να την ξανασχεδιάσουμε.
Ο καλλιτέχνης είναι πιο γνωστός για την εγκατάσταση του Weather Project στο Turbine Hall το 2003. Ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς εγκαταστάσεις στην ιστορία της Tate Modern και δέχθηκε χιλιάδες επισκέπτες που ξάπλωναν και απολάμβαναν το εκθαμβωτικό ψεύτικο ηλιακό φως.
Ο Eliasson επέστρεψε στην Tate Modern πέρυσι, όταν πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη έρευνα του συμπεριλαμβανομένου και ενός διαδρόμου ομίχλης που μπέρδευε τις ανθρώπινες αισθήσεις.
Το έργο της Ημέρας της Γης ανατέθηκε από τη γκαλερί Serpentine στο Λονδίνο ως μέρος του γενικότερου πρότζεκτ Back to Earth, στα πλαίσια του οποίοι ζητήθηκες από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και στοχαστές να ανταποκριθούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Πηγή: The Guardian
σχόλια