Στους Έλληνες που είναι τόσο φτωχοί, ώστε δεν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του BBC που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού. Στο ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει φέρει ορισμένες οικογένειες σε τόσο απελπιστική κατάσταση που δίνουν ότι πιο πολύτιμο έχουν, τα παιδιά τους, για υιοθεσία. Η αρθρογράφος καταγράφει και σχετική περίπτωση με νηπιαγωγό στην Αθήνα που βρήκε λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα ένα σημείωμα σχετικά με μια 4χρονη, περίπτωση που είχε αναφερθεί πρόσφατα στον ελληνικό τύπο.
Τους δυο τελευταίους μήνες, συνεχίζει το ρεπορτάζ του BBC, ο Πατέρας Αντώνιος, ένας νεαρός ορθόδοξος ιερέας που διευθύνει κέντρο νεότητας για τους φτωχούς της πόλης βρήκε τέσσερα βρέφη έξω από της πόρτα του κέντρου, μεταξύ αυτών και ένα νεογνό, μιας μόλις ημέρας.
Μια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση προσεγγίστηκε από ζευγάρι του οποίου τα δίδυμα ήταν στο νοσοκομείο για θεραπεία λόγω του υποσιτισμού, γιατί η ίδια η μητέρα ήταν υποσιτισμένη και δεν μπορούσαν να θηλάσουν.
Περιπτώσεις όπως αυτή είναι συγκλονιστικές σημειώνει το bbc, σε μια χώρα όπου οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυροί και η αποτυχία να φροντίσει κάποιος τα παιδιά του είναι φαινόμενο κοινωνικά απαράδεκτο.
Ένα από τα παιδιά που φροντίζει ο πατέρας Αντώνιος είναι η δίχρονη Νατάσσα που την έφεραν οι γονείς στο κέντρο πριν από μερικές εβδομάδες. Η γυναίκα είπε ότι και αυτή και ο σύζυγος της ήταν άνεργοι και πριν το προσωπικό προσφέρει την υποστήριξη του είχε εξαφανιστεί, αφήνοντας εκεί την κόρη της. "Τον τελευταίο χρόνο έχουμε εκατοντάδες περιπτώσεις γονέων που θέλουν να αφήσουν τα παιδιά τους μαζί μας - που μας γνωρίζουν και μας εμπιστεύονται», λέει ο πατέρας Αντώνιος. "Λένε ότι δεν έχουν καθόλου χρήματα ή σπίτι ή τροφή για τα παιδιά τους, και ελπίζουν ότι εμείς θα μπορέσουμε να τους δώσουμε ό,τι χρειάζονται.
Στο σάιτ μιλά και ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος που λέει ότι οι γονείς που δεν μπορούν να φροντίσουν τα παιδιά τους αισθάνονται απελπισία, μοναξιά και θυμό κουβαλώντας ένα τεράστιο στίγμα και ντροπή. «Αυτά τα συναισθήματα των γονέων εσωτερικεύουν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα τις ενοχές. Συχνά αισθάνονται ότι φταίνε. Όταν μεγαλώνουν είναι πιθανόν να μην έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, κάτι που θα προκαλέσει δυσκολία στις σχέσεις τους», τονίζει.
Στη συνέχεια αναφέρονται κι άλλες περιπτώσεις γονέων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα παιδιά τους σε οργανώσεις όπως τα Παιδικά Χωριά SOS.
«Εγώ υποφέρω, αλλά γιατί να υποφέρει κι αυτή;», αναρωτιέται μια μητέρα που άφησε το παιδί της στην οργάνωση και εν τω μεταξύ βρήκε δουλειά με 20 ευρώ την ημέρα, ποσό που δεν της επιτρέπει να το φροντίσει. Το βλέπει μια φορά το μήνα και ελπίζει να βελτιωθεί η οικονομική της κατάσταση για να μπορέσει να το πάρει και πάλι κοντά της.
Στο παρελθόν, όταν στα Παιδικά Χωριά SOS ερχόταν παιδιά, η αιτία ήταν ως επί το πλείστον τα ναρκωτικά και ο εθισμός στο αλκοόλ στην οικογένεια. Τώρα ο κύριος παράγοντας είναι η φτώχεια.
Ο κ. Στέφανος Αλεβίζος λέει ότι όταν ένας γονιός δίνει το παιδί κάπου για να το φροντίσουν, εκείνο αισθάνεται ότι τα θεμέλια έχουν κλονιστεί αφού βιώνει την πράξη του χωρισμού ως πράξη βίας και δεν μπορεί να καταλάβει τους λόγους».
Η κρίση στην Ελλάδα έχει προκαλέσει περισσότερη φτώχια από όση μπορεί να αντέξει το σύστημα πρόνοιας αλλά και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις που προσπαθούν να καλύψουν το κενό, σημειώνει το BBC. "Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η δική μας κάνουν το 50% του έργου που θα έπρεπε να κάνει το ελληνικό κράτος και αντί να μας ευχαριστήσει, μας τιμωρεί κιόλας» δηλώνει ο διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος στη φορολόγηση των φιλανθρωπικών δωρεών.
Ο κ. Πρωτόπαπας τονίζει ότι είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις τον πόνο στην καρδιά των γονιών που αφήνουν τα παιδιά τους αλλά όπως λέει, «ξέρουν πως αυτή η λύση είναι η καλύτερη, τουλάχιστον για την περίοδο αυτή». Διαφορετική άποψη έχει ο πατέρας Αντώνιος που πιστεύει ότι «δεν έχει σημασία πόσο φτωχοί είναι οι γονείς, το παιδί είναι καλύτερα να είναι κοντά στην οικογένεια του».
"Αυτές οι οικογένειες θα κριθούν για την εγκατάλειψη των παιδιών τους», τονίζει ο ιερέας συμπληρώνοντας: "Μπορούμε να παρέχουμε σε ένα παιδί ένα πιάτο φαγητό και στέγη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη ανάγκη που κάθε παιδί έχει, είναι να αισθάνεται την αγάπη των γονιών του."
σχόλια