Οι τεράστιες καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι τζιχαντιστές στην ρωμαϊκή πόλη της Παλμύρας αποκαλύφθηκαν μετά την ανάκτηση της πόλης από το συριακό καθεστώς.
Video δείχνει τα αγάλματα που κάποτε κοσμούσαν την πόλη, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, διαλυμένα και αποκεφαλισμένα, ενώ κάποια από αυτά ήταν παγιδευμένα από τους τρομοκράτες με εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι δυνατόν να αποκατασταθούν και η αρχαία πόλη "να ξαναγίνει όπως ήταν πριν", διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, μετά την κατάληψη της πόλης από τον στρατό.
Παρά τις καταστροφές των μνημείων, ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι "εξεπλάγη ευχάριστα" από το γεγονός ότι πολλά από αυτά, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές.
"Αναμέναμε το χειρότερο. Αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ που βρίσκεται στη Δαμασκό αλλά μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα πάει στην Παλμύρα για να εξετάσει από κοντά τις καταστροφές. "Η πιο ευχάριστη είδηση αφορά το Λιοντάρι της Αλιλάτ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και "μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα", είπε.
Το άγαλμα, που είναι από ασβεστόλιθο και φιλοτεχνήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1977 από Πολωνούς αρχαιολόγους στον ναό της Αλιλάτ, μιας προϊσλαμικής θεότητας.
Ο Αμπντελκαρίμ είπε επίσης ότι θα συζητήσει με την Unesco "τρόπους για την αποκατάσταση των δύο ναών", του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν που ανατινάχθηκαν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ επειδή θεωρούν "ειδωλολατρικά" τα μνημεία και τα αγάλματα ανθρώπων και ζώων.
σχόλια