Πολιτικά φορτισμένη, ανορθόδοξη οπτικά και εννοιολογικά περίπλοκη τέχνη απαρτίζει τη λίστα των φετινών υποψηφίων για το περίφημο βραβείο Turner.
Το σχόλιο του BBC για τους τέσσερις φετινούς υποψήφιους των βραβείων που ανακοίνωσε η πινακοθήκη Tate είναι αρκετά χαρακτηριστικό: «Τα βραβεία Τurner του περασμένου έτους είχαν μια παραδοσιακή αίσθηση με αναγνωρίσιμες, εύκολα αποκρυπτογραφούμενες εικόνες. Αυτό το έτος είναι διαφορετικό. Οι ταινίες, οι εγκαταστάσεις και οι περφόρμανς που έχουν δημιουργήσει οι καλλιτέχνες στον κατάλογο του 2018 είναι τόσο πνευματικά πολύπλοκα έργα και πολιτικά φορτισμένα ώστε να αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι διδακτορικό για να κατανοήσεις αυτό που παρουσιάζουν. Το έργο τους, όπως θα έλεγε και ο Tony Soprano, είναι... περίπλοκο. Και αυτό δεν είναι κακό. Ζούμε άλλωστε σε περίπλοκες εποχές».
Ένας οργανισμός που χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό αρχιτεκτονικής για να ανακαλύψει τυχόν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρεις καλλιτέχνες που αποτύπωσαν σε φιλμ φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα διεκδικούν το βραβείο, που δίνεται κάθε χρόνο σε έναν Βρετανό καλλιτέχνη, κάτω των 50 ετών.
Το περίοπτο καλλιτεχνικό βραβείο οφείλει την ονομασία του στον Τζ. Μ. Γ. Τέρνερ και διοργανώνεται από την πινακοθήκη Τέιτ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 λιρών.
Ο ερευνητικός οργανισμός Forensic Architecture και οι καλλιτέχνες Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger και Luke Willis Thompson είναι οι φιναλίστ.
Ο οργανισμός Forensic Architecture είναι μία σύμπραξη αρχιτεκτόνων, κινηματογραφιστών, προγραμματιστών και αρχαιολόγων με έδρα το Goldsmiths του Λονδίνου.
Η ομάδα ψάχνει για αποδεικτικά στοιχεία εγκλημάτων με την συνεργασία των διαφορετικών ειδικοτήτων για τη συλλογή στοιχείων που αναλύονται με τη βοήθεια υπολογιστή.
Ο Naeem Mohaiemen είναι υποψήφιος για τη συμμετοχή του στην Documenta 14 και την έκθεσή του στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης. Ο βρετανός δημιουργός αφηγείται με τα φιλμ του ιστορίες οικογενειών σε συνάρτηση με τις τρέχουσες πολιτικές και θρησκευτικές συνθήκες.
Η Charlotte Prodger επιλέχθηκε για την έκθεσή της "Bridgit/Stoneymollan Trail," με ένα φιλμ που συνδυάζει βίντεο από κάμερες του 1990 έως iPhones, μπλέκοντας το προσωπικό της παρελθόν με τις ιστορίες διάσημων νεκρών και ζωντανών προσωπικοτήτων.
Ο Νεοζηλανδός Luke Willis Thompson κέρδισε την υποψηφιότητα του με την έκθεσή του "Autoportrait," ένα φιλμ 35 χιλιοστών για την Diamond Reynolds η οποία είχε μοιραστεί live στο Facebook τη δολοφονία του άνδρα της από έναν αστυνομικό στην Μινεσότα.
Μία έκθεση με τις δημιουργίες των τεσσάρων φιναλίστ θα ανοίξει τις πύλες της στις 25 Σεπτεμβρίου στην Tate Britain.
Ο νικητής ή η νικήτρια θα επιλεγεί από μία τετραμελή επιτροπή με επικεφαλής τον διευθυντή της Tate, Alex Farquharson και θα ανακοινωθεί στις αρχές του Δεκεμβρίου σε μία ειδική ζωντανή εκπομπή του BBC.