Το παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα εντυπωσιακά ευρήματα της Πύλου που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν 2 μέρες. Ο ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος κα ανήκε σε πολεμιστή.
Χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια. Οι φωτογραφίες από τα ευρήματα φιγουράρουν από χθες σε όλα τα μεγάλα μέσα τα οποία αφιερώνουν άρθρα και εκτιμήσεις για τη σημασία των ευρημάτων. Οι New York Times γράφουν πως " Ο τάφος του γρύπα πολεμιστή μπορεί να είναι η πύλη των πολιτισμών" και φιλοξενούν την άποψη του Τζέιμς Σ.Ράιτ, διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Ο Ράιτ σημειώνει πως το να βλέπει αυτά τα ευρήματα είναι σίγουρα ένα από τα κορυφαία στιγμιότυπα της καριέρας του και αναφέρει ότι ο τάφος είναι της περιόδου που βρίσκεται στην καρδιά της σχέσης του πολιτισμού της ενδοχώρας με του ανώτερου πολιτισμού της Κρήτης και εκτιμά πως τα ευρήματα θα φανούν χρήσιμα για τους ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν πώς στοιχεία του μινωικού πολιτισμού υιοθετήθηκαν από τον μυκηναϊκό πολιτισμό.
Αφιερώματα και άρθρα στα ευρήματα εμφανίζονται επίσης και στην Τelegraph η οποία σημειώνει πως ο τάφος είναι το συναρπαστικότερο εύρημα στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Με τον ίδιο ενθουσιασμό παρουσιάζεται ο τάφος και στον Ιndependent o ο οποίος αναφέρει πως τα ευρήματα στην Πύλο, μπορεί να ξαναγράψουν την αρχαία ελληνική ιστορία. Το Νational Geographic στέκεται επίσης στη σημασία που έχουν τα ευρήματα και σημειώνει πως είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί ασύλητος τάφος και πως είναι κάτι που είχε να συμβεί από τότε που ο Σλήμαν ολοκλήρωσε το ανασκαφικό του έργο στην Ελλάδα. Για το National Geogrpahic το μεγαλύτερο μυστήριο παραμένει όσο οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ανακαλύψουν την ταυτότητα του πολεμιστή. Η ασυνήθιστη φύση του τάφου της Πύλου θα μπορούσε να σημαίνει ότι ήταν ένας Μίνωας πολεμιστής ή ηγέτη, και όχι ένας ντόπιος, αναφέρει το περιοδικό το οποίο εκτιμά πως η σκελετική ανάλυση που θα γίνει, ίσως λύσει το μυστήριο της καταγωγής.