Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι αναμένεται τη Δευτέρα στο Παρίσι για να παρακολουθήσει εκδήλωση με προβολές της δουλειάς του, παρά τις προγραμματισμένες διαμαρτυρίες και τους νέους ισχυρισμούς για βιασμούς εναντίον του.
Μεγάλη φεμινιστική οργάνωσης της Γαλλίας έχει απευθύνει κάλεσμα για διαδήλωση έξω από το Cinémathèque Française όπου θα γίνει η εκδήλωση ενώ προηγουμένως είχε κάνει αίτημα για ακύρωση που όμως απορρίφθηκε.
Το αφιέρωμα περιγράφεται ως «άσεμνο» και θεωρείται από την οργάνωση προσβολή στα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων για τα οποία γίνεται η εκστρατεία #MeToo.
«Είναι μια προσβολή σε όλα τα θύματα βιασμών και ιδιαίτερα στα θύματα του Πολάνσκι ο οποίος αξίζει ατίμωση και όχι τιμές«, αναφέρει το κάλεσμα.
Η αναφορά της οργάνωσης αμφισβητεί το χρονοδιάγραμμα που επελέχθη για το Cinémathèque σε συνδυασμό με το τεράστιο σκάνδαλο που έχει ανακύψει για τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινστιν.
Ο Πολάνσκι εξακολουθεί να είναι καταζητούμενος στις ΗΠΑ με την κατηγορία πως νάρκωσε και βίασε μια 13χρονη το 1977. Ο σκηνοθέτης παραδέχτηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή με το ανήλικα θύμα του, αλλά κατέφυγε στη Γαλλία πριν καταδικαστεί. Οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ απέτυχαν. Μια άλλη γυναίκα αυτό το μήνα κατήγγειλε πως ο Πολάνσκι τη βίασε το 1972 όταν ήταν ανήλικη, στην ελβετική πόλη Γκστάαντ. Τρεις ακόμη γυναίκες ισχυρίζονται ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Πολάνσκι ενώ ήταν ανήλικες.
Το φεστιβάλ προκάλεσε οργή και σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών. Ωστόσο ο Κώστας Γαβράς, ο σκηνοθέτης ελληνικής και γαλλικής καταγωγής που είναι επικεφαλής του Cinémathèque Française, επέμεινε ότι δεν ήταν ο ρόλος του θεσμού να κάνει κριτική στις πράξεις του Πολάνσκι. Επίσης κατηγόρησε όσους εναντιώνονται για «εξωδικαστική λογοκρισία» και πρόσθεσε πως το Cinémathèque δεν θεωρεί τον εαυτό του αντικαταστάτη του νόμου.
«Δεν δίνουμε βραβεία ή πιστοποιητικά για καλή συμπεριφορά. Η φιλοδοξία μας είναι διαφορετική: να δείξουμε το πλήρες έργο των κινηματογραφιστών και να το τοποθετήσουμε στη μόνιμη ιστορία του Cinémathèque», αναφέρει.
Ωστόσο η δήλωση του Γαβρά πυροδότησε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις και μέλη των οργανώσεων λένε πως οι καλλιτεχνικοί θεσμοί πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα σε τόσο ευαίσθητα θέματα και πως δεν μπορούν να είναι τόσο αποστασιοποιημένοι.
Η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ατζανί ισχυρίστηκε ότι η γαλλική κουλτούρα κάνει τα στραβά μάτια απέναντι στη σεξουαλικής βία και την παρενόχληση και ότι «οι θηρευτές και οι εκφοβιστές χρησιμοποιούν το παιχνίδι της αποπλάνησης ως όπλο».
«Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι αυτές οι γυναίκες δεν είναι τόσο αθώες, επειδή προσφέρονται σε αυτό το παιχνίδι που είναι μέρος του πολιτισμού μας. Στα στούντιο παραγωγής ή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, έχω ακούσει συχνά να λένε πως όλα τα κορίτσια, όλες οι πόρνες, ούτως ή άλλως είναι ηθοποιοί!», έγραψε η ηθοποιός στο Journal du Dimanche.
σχόλια