Υπάρχουν αρκετά μουσεία αφιερωμένα στις εικαστικές τέχνες και τώρα οι λέξεις αποκτούν το δικό τους.
Ένα διαδραστικό μουσείο, αφιερωμένο στις γλώσσες των ανθρώπων θα ανοίξει τις πύλες του στις 31 Μαΐου, στην Ουάσιγκτον. Το Planet Word είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε, περιδιαβαίνοντας τον χώρο των 4.738 τετραγωνικών μέτρων, οι επισκέπτες να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους για τον γραπτό και προφορικό λόγο.
Το μουσείο στεγάζεται στο ιστορικό Franklin School της Ουάσιγκτον και θα διαθέτει 11 γκαλερί ξεχωριστών, υποβλητικών εμπειριών. Σε μία από αυτές, οι επισκέπτες θα μπορούν να ζωγραφίσουν με γράμματα και λέξεις, αλλάζοντας το εικονικό τοπίο γύρω τους. Σε μία άλλη, ένας διαδραστικός τοίχος 7 μέτρων ενεργοποιείται από 1.000 διαφορετικές λέξεις, ανάβει στο άκουσμα κάθε μίας από αυτές και αφηγείται την ιστορία τους. Σε άλλη γκαλερί, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν καραόκε με διάσημους λόγους μεγάλων προσωπικοτήτων όπως του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Μια φωτισμένη υδρόγειος, διαμέτρου 4 μέτρων θα αφήνει μικρούς και μεγάλους να διαλέξουν τη γλώσσα για την οποία θέλουν να μάθουν περισσότερα, πληροφορίες, συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις που έχουν κάποια ιστορική σημασία ή ενδιαφέρον. Ο καλλιτέχνης Rafael Lozano-Hemmer ανέλαβε να δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβάλλον με τη βοήθεια εκατοντάδων ομιλητών ισάριθμων γλωσσών και στον Δεύτερο όροφο, ένας κλειστός χώρος προσφέρει ποιήματα σχεδόν σε όλες τις γλώσσες με τις λέξεις να προβάλλονται στους τοίχους. Λεκτικοί γρίφοι καλούν τον επισκέπτη να τους λύσει.
Το μουσείο Planet Word θα έχει ακόμα ένα αμφιθέατρο, τάξεις για μαθήματα και αναγνώσεις βιβλίων, ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα με είδη δώρων.
Η ιδρύτρια και CEO Αν Φρίντμαν, συνταξιούχος δασκάλα από την κομητεία του Μοντγκόμερι, λέει πως το μουσείο είναι σχεδιασμένο για να «γιορτάζει» τη γλώσσα που η ίδια αποκαλεί «ανθρώπινη υπερδύναμη». «Ελπίζω ότι όταν οι άνθρωποι θα φεύγουν από το Planet Word, θα έχουν με ανανεωμένη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που δεν ακούγονται σαν και αυτούς. Έχουμε πολύ δύναμη που μας δίνουν οι λέξεις μας. Ας τις χρησιμοποιήσουμε για έρθουμε κοντά και όχι για να χωριστούμε».
Με πληροφορίες από Washington Post
σχόλια