Ένα άγνωστο έργο του Έγκον Σίλε, βρέθηκε τυχαία σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα αντικείμενα στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η αξία του μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια.
Στο σκίτσο με μολύβι, που εντοπίστηκε σε ένα κατάστημα της διεθνούς μη κυβερνητικής και μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Habitat for Humanity, απεικονίζεται ξαπλωμένο ένα γυμνό κορίτσι. Το σκίτσο δημιουργήθηκε το 1918, τη χρονιά που ο Έγκον Σίλε πέθανε από ισπανική γρίπη, υποστηρίζει η Τζέιν Κάλιρ, διευθύντρια της γκαλερί St. Etienne της Νέας Υόρκης που δημοσίευσε το 1990 τον πρώτο ολοκληρωμένο κατάλογο με ακουαρέλες και σκίτσα του καλλιτέχνη.
Η Τζέιν Κάλιρ, ανέφερε ότι πέρυσι ένας άνδρας επικοινώνησε μαζί της και της έστειλε φωτογραφίες του έργου, ωστόσο αυτές ήταν πολύ θολές για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητά του. Αυτό συμβαίνει συνέχεια, είπε η Κάλιρ. «Λαμβάνουμε κάθε χρόνο εκατοντάδες φωτογραφίες και οι περισσότερες από αυτές αφορούν πλαστά έργα, αντίγραφα ή έργα που από λάθος πιστώνονται στον Έγκον Σίλε».
«Ζητήσαμε καλύτερες φωτογραφίες και χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να μας τις στείλει», είπε η Κάλιρ αναφερόμενη στο έργο που βρέθηκε τυχαία στο κατάστημα στο Κουίνς. «Οι επόμενες φωτογραφίες ήταν καλύτερες και ζητήσαμε από τον άνδρα να φέρει το σκίτσο στην γκαλερί». Η ίδια ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη του έργου καθώς επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.
Η διευθύντρια της νεοϋορκέζικης γκαλερί αναφέρει πως όταν είδε από κοντά το έργο, ήταν σίγουρη κατά 99% πως ήταν αυθεντικό, ωστόσο περίμενε να το συγκρίνει με άλλα έργα του Σίλε. «Ήθελα να δω αν ταιριάζει με άλλα έργα του καλλιτέχνη», είπε. «Ταίριαζε απόλυτα, σχεδόν μπόρεσα να διακρίνω τη σειρά σκίτσων από την οποία προήλθε, έτσι οι αρχικές μου υποψίες επιβεβαιώθηκαν και είπα "ναι, αυτό είναι"».
Ο Σίλε δημιούργησε περίπου είκοσι σκίτσα του κοριτσιού αυτού και της μητέρας του και η Κάλιρ υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δύο έγιναν την ίδια μέρα με το επίμαχο έργο. Οι δημιουργίες αυτές αποτελούν μέρος των συλλογών του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και το Μουσείο Λεοπόλδου, στη Βιέννη. Το σκίτσο του κοριτσιού είναι προς πώληση και ο ιδιοκτήτης του θα δωρήσει ένα ποσοστό του ποσού στο Habitat for Humanity της Νέας Υόρκης.
«Είμαστε εκστασιασμένοι», ανέφερε η Κάρεν Χέικοξ, διευθύντρια του Habitat for Humanity της Νέας Υόρκης στο The Art Newspaper. «Και ίσως λίγο σοκαρισμένοι αλλά σίγουρα χαρούμενοι για όλους όσους έχουν εμπλακεί» είπε προσθέτοντας πως αν δεν υπήρχε το κατάστημα στη Νέα Υόρκη, το ιστορικό αυτό κομμάτι τέχνης θα είχε καταλήξει σε κάποια χωματερή και θα είχε χαθεί για πάντα.
Από την πλευρά της, η Κάλιρ, είπε πως τηλεοπτικά προγράμματα δίνουν την εντύπωση ότι «τέτοιοι θησαυροί μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε κατάστημα με μεταχειρισμένα, κάθε σοφίτα και κάθε υπόγειο». Ωστόσο κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την διευθύντρια της νεοϋορκέζικης γκαλερί, δεν ισχύει. «Κάνω αυτή τη δουλειά από τη δεκαετία του 1980, ωστόσο είναι μόλις η δεύτερη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια