Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί μετά την έκρηξη του Βεζούβιου στην αρχαία Πομπηία.
Η λάβα του ηφαιστείου κατέστρεψε ολοσχερώς την πόλη στα 79 μ.Χ.
Ο ένας εκ των δύο νεκρών ήταν πιθανότατα ένας άνδρας της «υψηλής κοινωνίας», ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών καθώς κάτω από τον λαιμό του έφερε ίχνη ενός μάλλινου μανδύα.
Ο δεύτερος, ηλικίας 18 έως 23 ετών, ήταν απλά ντυμένος, με έναν χιτώνα, και ο σκελετός του είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, που υποδεικνύει ότι, πιθανότατα, ήταν σκλάβος που έκανε αναγκαστικά βαριές δουλειές.
Τα λείψανα εντοπίστηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της Πομπηίας, στον υπόγειο θάλαμο μίας έπαυλης όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ανασκαφή. Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά που άφησαν τα μαλακά μόρια των κορμιών τους συμπληρώθηκαν με γύψο που, όταν σκλήρυνε, αποκάλυψε το περίγραμμα των κορμιών τους.
«Πιθανότατα αναζητούσαν καταφύγιο, όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα περίπου στις 9 το πρωί» εκείνης της ημέρας, εξήγησε ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Μάσιμο Οσανά. «Ο θάνατός τους προκλήθηκε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και τα χέρια τους».
Στον απόηχο της νέας συγκλονιστικής ανακάλυψης, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι σχολίασε ότι το εύρημα υπογραμμίζει τη σημασία της Πομπηίας ως ένα «απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη».
Η Πομπηία δέσποζε 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης. Αμέτρητοι από τους 13.000 κατοίκους της θάφτηκαν κάτω από την στάχτη, τα σπασμένα βράχια και την σκόνη εκείνο το πρωί της έκρηξης που «πάγωσε» την ζωή ολόκληρη της πόλης διατηρώντας αναλλοίωτες στον χρόνο τις τελευταίες στιγμές.
Τα ερείπια της Πομπηίας ανακαλύφθηκαν μόλις το 1592, τυχαία, κατά τις εργασίες για την κατασκευή του υπόγειου υδραγωγείου της πόλης Τόρε Ανουντσιάτα που βρίσκεται κοντά και οι πρώτες οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1750. Τελευταία, η προσοχή των αρχαιολόγων έχει στραφεί στις καταρρεύσεις εκτεθειμένων ερειπίων.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολλές λεπτομέρειες της καθημερινότητας των κατοίκων της. Προστατευμένες από τη φθορά του χρόνου, ολόκληρες όλες οι πλούσιες επαύλεις, μαζί με τις πολυάριθμες τοιχογραφίες τους. Το ίδιο και η αγορά, οι ναοί, το μικρό και το μεγάλο θέατρο, οι αψίδες, οι κρήνες, τα καταστήματα, ιδιωτικά σπίτια.
Άνθρωποι που έτρωγαν ξαπλωμένοι σε ανάκλιντρα, ή πνίγηκαν απ' τις αναθυμιάσεις προσπαθώντας να ξεφύγουν. Στα τραπέζια των πανδοχείων βρέθηκαν παρατημένα τα κύπελλα και τα πιάτα, σ' ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα λείψανα επτά παιδιών που ο θάνατος τα έπιασε πάνω στο παιχνίδι.
Η αξία των ερειπίων της Πομπηίας θεωρείται ανεκτίμητη, καθώς προσφέρει την εικόνα μιας ολόκληρης ρωμαϊκής πόλης, πάνω στην άνθησή της και στην ακμή του πλούτου της.
Με πληροφορίες από Reuters