Ο Ραφαήλ είναι ίσως πιο γνωστός για τα μεγαλειώδη έργα του που κοσμούν το Βατικανό, απεικονίζοντας αρχαίους φιλοσόφους και κομβικές στιγμές της χριστιανικής ιστορίας.
Όμως μια νέα έκθεση στο μουσείο Gemäldegalerie στο Βερολίνο, εστιάζει σε ένα θέμα που απασχόλησε επανειλημμένως τον καλλιτέχνη, στα πρώτα στάδια της καριέρας του: τα οικεία, ευγενή πορτρέτα της Παναγίας. Η έκθεση με τίτλο «Ραφαήλ στο Βερολίνο» συγκεντρώνει επτά μοναδικά έργα του καλλιτέχνη: πέντε από την συλλογή του Gemäldegalerie, ένα από την Kupferstichkabinett του Βερολίνου και ένα από την εθνική πινακοθήκη στο Λονδίνο.
O κατά κόσμον Ραφαέλο Σάντσιο ντα Ουρμπίνο γεννήθηκε είτε στις 28 Μαρτίου τους 1483 και πέθανε απρόσμενα στα 1520 σε ηλικία 37 ετών. Εκτός από ζωγράφος της πρώιμης Αναγέννησης υπήρξε και αρχιτέκτονας. Μαθήτευσε αρχικά στο πλευρό του πατέρα του, Τζιοβάνι Σάντι, και αργότερα στο εργαστήριο του Περουτζίνο.
Τα πρώιμα έργα του στις αρχές του 16ου αιώνα, φιλοτεχνήθηκαν ως επί το πλείστον στην Περούτζια, πριν εγκατασταθεί στη Φλωρεντία και, αργότερα, στη Ρώμη όπου δημιούργησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα έργα του που ακολουθούν τη λεγόμενη Σχολή των Αθηνών. Ο Ραφαήλ συνέχισε να ζωγραφίζει και στη Ρώμη την Παρθένο, κατ' εντολή του Πάπα Ιουλίου του Β', αλλά εκεί τα έργα είναι πιο εκφραστικά.
«Με τις πρώιμες Μαντόνες του μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την καλλιτεχνική εξέλιξη του Ραφαήλ πριν την περίοδο της Ρώμης», εξηγεί η υπεύθυνη συντηρήτρια της έκθεσης Alexandra Enzensberger. Η έκθεση συμπίπτει με τα 500 χρόνια από την επέτειο θανάτου του καλλιτέχνη. Μουσεία σε όλον τον κόσμο, από την Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον έως και την Scuderie del Quirinale στη Ρώμη, ετοιμάζουν αντίστοιχες εκθέσεις για να τιμήσουν έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους ζωγράφος που έζησαν ποτέ.
Με πληροφορίες από Smithsonian
σχόλια