Παρά τις αντιδράσεις της Αιγύπτου, ο οίκος Christie's προχώρησε στη δημοπρασία μιας προτομής του Τουταγχαμών, η οποία πωλήθηκε έναντι 6 εκατ. δολαρίων (4,7 εκατ. £)
Στις 4 Ιουλίου, ο οίκος έβγαλε «στο σφυρί» το γλυπτό ηλικίας περίπου 3.300 ετών, παρότι η Αίγυπτος είχε εγείρει υποψίες ότι ήταν ένας κλεμμένος θησαυρός από τον ναό του Καρνάκ στο Λούξορ και ζητούσε την επιστροφή της προτομής
Ο νέος ιδιοκτήτης της προτομής του Τουταγχαμών που έδωσε το τεράστιο ποσό δεν κατονομάστηκε. Την ώρα της δημοπρασίας στο Λονδίνο, περίπου είκοσι διαδηλωτές είχε συγκεντρωθεί έξω από το χώρο για να διαμαρτυρηθούν.
Η Αίγυπτος ζητούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή να μην γίνει η δημοπρασία και να της επιστραφεί το αρχαίο αντικείμενο ηλικίας 3300 ετών. «Δεν μπορούν να πουλάνε την πολιτιστική μας κληρονομιά και τους θησαυρούς μας, όπως θα πουλούσαν φρούτα και λαχανικά», είπε ένας διαδηλωτής αιγυπτιακής καταγωγής. Η προτομή φαίνεται σαν να προέρχεται από τον αρχαίο ναό Καρνάκ και πιθανότατα είχε κλαπεί τη δεκαετία του 1970, δήλωσε η Αίγυπτος.
Το αντικείμενο ήταν μέρος της περίφημης συλλογής Resandro. Ο οίκος Christie's είχε από την αρχή αρνηθεί τις αξιώσεις της Αιγύπτου και ανέφερε ότι το γλυπτό περιήλθε στην κατοχή του Heinz Herzer, ενός εμπόρου έμπορο τέχνης, το 1985. Πριν από αυτόν, η προτομή ήταν στα χέρια του Wilhelm von Thurn und Taxis που το κατείχε από της δεκαετία του 1960. Όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου, τα αρχαία αντικείμενα, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολο να έχουν λεπτομερές αρχείο κατόχων σε βάθος χιλιετιών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεκμηριωθεί η πρόσφατη ιδιοκτησία (σ.σ του έργου) και η νομιμότητα της πώλησης, κάτι που σαφώς κάναμε», απάντησε εκπρόσωπος του οίκου.
«Δεν θα διαθέταμε σε δημοπρασία κανένα αντικείμενο του οποίου η ιδιοκτησία ή η εξαγωγή θα ήγειραν ερωτήματα», πρόσθεσε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου είχε ενημερωθεί εκ των πρότερων για τη συγκεκριμένη πώληση.
σχόλια