Ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος μίλησε στο βραδινό δελτίο της ΝΕΤ για το «Τοπίο στην ομίχλη» της κρίσης. Απηύθυνε έκκληση για ενότητα και συναίνεση και χαρακτήρισε την κατάσταση «πιο τραγική από αρχαία τραγωδία». Να τι είπε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης που σύμφωνα με την Έλλη Στάη ήταν αυτός που θέλησε να μιλήσει στο δελτίο λέγοντας «Είναι επείγον να μιλήσω».
«Παραμένω εν πλήρει συγχύσει αριστερός. Κάνω έκκληση... Η Αριστερά βλέπει τα πράγματα με έναν τρόπο που δεν δίνει λύση… Δεν είναι εύκολο. Είναι μια κατάσταση επείγοντος, μια ιστορία sos, πρέπει να το καταλάβουμε, άρα πρέπει όλοι μαζί πια να δούμε τι μπορεί να γίνει. Και η Aριστερά και η Δεξιά. Οι άλλοι δεν με ενδιαφέρουν, το πολύ άκρο ποτέ δεν με ενδιέφερε.»
«Αυτές τις μέρες συζητιέται αν θα υπάρξει μια συμφωνία για συναίνεση, θα πρέπει να υπάρξει. Είναι αναγκαίο, επιτακτική ανάγκη να υπάρξει. Γιατί όλοι μαζί πρέπει να αποφασίσουμε για τον τρόπο που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο Αν ο καθένας παίζει το παιχνίδι του και κοιτάζει το μαγαζί του δεν γίνεται τίποτα».
«Δεν ξέρω πως μπορεί να συμβάλει ο πολίτης. Έχω το γραφείο μου στα Εξάρχεια και ζω μια καθημερινότητα μέσα στο κέντρο του προβλήματος. Απέναντι κοιμούνται αστοί, λίγο πιο κάτω στο Πολυτεχνείο είναι οι ναρκομανείς, πάνω και κάτω στο δρόμο περνούν dealers κάθε λογής.»
«Αν εμείς εδώ δεν καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τόσο κρίσιμη που το αύριο μπορεί να είναι εντελώς σκοτεινό, τότε ο καθένας μας θα κουβαλάει και την ευθύνη. Εγώ φοβάμαι το αύριο. Διάβασα ένα βιβλίο για την Αργεντινή, είχα και λίγο πριν καιρό ένα τηλεφώνημα από τον Φερνάντο Σολάνας τον αργεντινό σκηνοθέτη που μου είπε αυτό που περάσαμε θα περάσατε, το διάβασα σε ένα βιβλίο. Είναι τραγικό, ούτε αρχαία τραγωδία δεν είναι έτσι , είναι τρομακτικό».
«Εγώ δεν μπορώ, σκέφτομαι μια εικόνα που αντιπροσωπεύει το πρόβλημα. Είδα ένα κορίτσι πολύ όμορφο, ούτε καν 20 χρονών που περνούσε το δρόμο με ένα τσιγάρο στο χέρι και έτρεμε. Έβλεπα αυτά τα μικρά βήματα, αυτού του πανέμορφου κοριτσιού κι έλεγα ότι αυτό καμιά πολιτική δεν το λύνει. Το λύνει μόνο μια παρέμβαση με έναν άλλο τρόπο, για μια οραματική σχέση με το μέλλον»
«Έχω την εντύπωση ότι ο πολιτισμός δεν αντιμετωπίζεται όσο σοβαρά θα πρέπει και η έμφαση στον πολιτισμό είναι έμφαση στο αύριο. Μόνο μια επίθεση πολιτισμού είναι διέξοδος για να βρει η χώρα το δρόμο της και την αξιοπρέπεια της».
σχόλια