Σε αρχαία νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ. φαίνεται ότι είναι αποτυπωμένες οι ακέφαλες Σφίγγες του τάφου στην Αρχαία Αμφίπολη, κατά τον νομισματολόγο-ερευνητή Αστέριο Τσίντσιφο. Συγκεκριμένα, εντοπίζονται σε τετράδραχμα 14,40 και 12,90 γραμμαρίων, σε διώβολο 1,40 γραμμαρίων καθώς και σε υποδιαίρεση του 1/8 του στατήρα, βάρους 1,20 γραμμαρίων.
Έτσι το μυστήριο μεγαλώνει, καθώς υπάρχει και ένα ενδεχόμενο οι Σφίγγες που βρίσκονται μπροστά στον τάφο να δημιουργήθηκαν πριν καν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κου Τσίντσιφου, τα εν λόγω ευρήματα παραπέμπουν στην εποχή που η Αμφίπολη, τότε γνωστή ως πόλη των Εννέα Οδών, βρέθηκε στο απόγειο της ακμής της, λόγω της στρατηγικής εμπορικής θέσης της, καθώς συνόρευε με το κομβικής σημασίας για την εποχή λιμάνι της Αμφίπολης.
Ξεδιπλώνοντας το "κουβάρι" της ιστορίας της περιοχής, ο κ. Τσίντσιφος ανατρέχει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εποχή που η πόλη των Εννέα Οδών, μετέπειτα Αμφίπολη, γνώρισε μεγάλη δόξα στα χρόνια της αρχαιότητας, λόγω της θέσεως που κατείχε, καθώς ήταν κομβικό εμπορικό σημείο και συνόρευε με το μεγάλο εμπορικό λιμάνι της Αμφίπολης.
"Οι Εννέα Οδοί υπήρξαν στην κυριολεξία πολυεθνική πόλη. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα, υπήρχαν εκεί Χαλκιδαίοι άποικοι. Η πολυπληθέστερη αποικία ήταν οι Μιλήσιοι, που μύησαν τους ντόπιους στη νομισματοκοπία. Το μιλησιακό σύστημα βαρών που ακολουθήθηκε, μας το φανερώνει. Υπήρχαν ακόμα μικρότερες αποικίες των Φωκαέων, Σαμίων και Ερυθραίων από την Ιωνία", αναφέρει ο νομισματολόγος.
"Από το 520 π.Χ. και μετά, το βισαλτικό στοιχείο μαζί με το μακεδονικό, που ήδη υπήρχε στη Βισαλτία, έγινε πολύ έντονο στην πόλη", συμπληρώνει αναλύοντας τη νομισματική πορεία της περιοχής και τη θέση της Σφίγγας πάνω στα νομίσματα και προσθέτει: "Τέλος, παρουσία εκεί είχαν Άνδριοι και Ακάνθιοι άποικοι. Μετά τις Περσικές εκστρατείες και την οριστική αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ., άρχισε μια αντίστροφη μέτρηση, που οδήγησε τελικά τις Εννέα Οδούς στα χέρια των Αθηναίων και στη μετονομασία της σε Αμφίπολη".
σχόλια