Την επιτακτική ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προκαλέσει ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.
Υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι ο ίδιος ο πόλεμος και οι «δικαιολογημένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας επηρεάζουν την οικονομία της ΕΕ», ενώ, μάλιστα, τονίζουν πως συνιστούν σοβαρή απειλή για την ανάκαμψή της μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι ευρωβουλευτές στέλνουν σαφές μήνυμα πως οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «πρέπει να αντιμετωπιστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και να διατηρηθεί η στήριξη των πολιτών προς τις ενέργειες κατά της Ρωσίας και «άλλες δράσεις για τη στήριξε του λαού της Ουκρανίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι επιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα
Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές τα υφιστάμενα μέσα, όπως το Next Generation EU, το SURE (στήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) και το σύστημα ευελιξίας του προϋπολογισμού της ΕΕ «δεν επαρκούν για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου για την ΕΕ και το κόστος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία».
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν:
- να επιβληθεί φόρος επί των απροσδόκητων κερδών για τις εταιρείες ενέργειας,
- να δεσμευθούν και να δημευθούν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών και
- να αυξηθεί η ευελιξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Παράλληλα, δηλώνουν πως το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (δηλ. ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ) θα πρέπει να αναθεωρηθεί, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ευελιξία, το επίπεδο των εγγυήσεων της ΕΕ στο πρόγραμμα InvestEU θα πρέπει να αυξηθεί. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν, πως στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προτείνει νέα προγράμματα. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να ηγηθεί της δημιουργίας ενός καταπιστευματικού ταμείου αλληλεγγύης για την Ουκρανία.
Βοήθεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Την ίδια στιγμή, αναφερόμενοι στις αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή της ενέργειας, «η οποία επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων» κάνουν λόγο για μία κρίση για την οποία απαιτείται ταχεία παρέμβαση. Όπως επισημαίνουν, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα πρέπει να αυξήσουν τους κοινωνικούς τους πόρους και θα πρέπει να διατεθούν πρόσθετες δαπάνες σε ευάλωτες αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις».
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η αύξηση των μισθών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη μακροπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας προκειμένου να διατηρηθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Θα πρέπει ακόμη να θεσπιστεί μία προσωρινή ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων για την κοινωνική ανθεκτικότητα, η οποία θα συντονίζει ένα σύνολο μέτρων και μέσων για την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας στην ΕΕ.
Επένδυση στην αυτονομία
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ευρωβουλευτές στην ανάπτυξη της αυτονομίας της ΕΕ, ζητώντας τη δημιουργία ενός νέου ειδικού ταμείου. Το Ταμείο Στρατηγικής Αυτονομίας για την Ευρώπη θα χρηματοδοτήσει τις διασυνοριακές ενεργειακές υποδομές, την παραγωγή και την απόδοση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κυβερνοασφάλεια, τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, την επισιτιστική ασφάλεια, την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.