«Πρέπει να κινηθούμε σταθερά προς την ειρήνη» με το Αζερμπαϊτζάν, είπε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες στο Στρασβούργο.
Ο Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε την προθυμία του να υπογράψει συμφωνία ειρήνης και διευθέτησης σχέσεων με το Μπακού μέχρι το τέλος του έτους. «Για να γίνει αυτό, απαιτείται πολιτική βούληση, την οποία διαθέτω. Από την άλλη πλευρά, τόσο η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι χώρες της περιοχής μας πρέπει να μας δώσουν την πλήρη υποστήριξή τους για να υλοποιηθεί αυτή η ευκαιρία», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας περιγράφοντας λεπτομερώς τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και την ανακατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είπε ότι το Μπακού το έπραξε «για την εκπλήρωση της μακροχρόνιας πολιτικής του για εθνοκάθαρση». Περιέγραψε επίσης τη φρικτή ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο μακρύς αποκλεισμός του διαδρόμου Lachin από το Αζερμπαϊτζάν και επέπληξε σθεναρά τη Μόσχα στον απόηχο της τελευταίας επίθεσης του Μπακού.
«Όταν εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι διέφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στη Δημοκρατία της Αρμενίας, όχι μόνο οι σύμμαχοί μας στον τομέα της ασφάλειας αρνήθηκαν να μας βοηθήσουν, αλλά έκαναν επίσης δημόσιες εκκλήσεις για αλλαγή εξουσίας στην Αρμενία, για την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης». Αλλά ο λαός της Αρμενίας ενώθηκε για τη δική του ανεξαρτησία, κυριαρχία, δημοκρατία και άλλη μια συνωμοσία εναντίον του κράτους μας απέτυχε.
Να σημειωθεί πως στην ομιλία του ο Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξή του για τις αρχές της δημοκρατίας, στο πλαίσιο των πολύπλευρων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Αρμενία τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις σοβαρές συνέπειες του πολέμου 2020-2021 και της συνοριακής σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Αρμενία υποφέρει επειδή είναι δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα παρέλυε και θα έχανε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της αν δεν ήταν δημοκρατική.