Κυκλοφορώ στην πλατεία Ναυαρίνου και ολόγυρά της βλέπω συγκατοίκους να φορούν το κόκκινο γιλέκο...

Κυκλοφορώ στην πλατεία Ναυαρίνου και ολόγυρά της βλέπω συγκατοίκους να φορούν το κόκκινο γιλέκο... Facebook Twitter
0
Κυκλοφορώ στην πλατεία Ναυαρίνου και ολόγυρά της βλέπω συγκατοίκους να φορούν το κόκκινο γιλέκο... Facebook Twitter

Ένας καφές και μια σχεδία σε περιμένουν

 

Κυκλοφορώ στην πλατεία Ναυαρίνου και ολόγυρα της βρίσκω κατά καιρούς συγκατοίκους να φορούν το κόκκινο γιλέκο της σχεδίας με τα τεύχη ανά χείρας. Τι είναι η σχεδία; Είναι ο,τι φαντάζεται κανείς στο άκουσμα της λέξης: η σχεδία που διασώζει.


Το περιοδικό σχεδία πωλείται πια και στη Θεσσαλονίκη από όσους έχουν ανάγκη διαμορφώνοντας μια νέα σύνδεση μεταξύ τύπου και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η σχεδία είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου (International Network of Street Papers-INSP), το οποίο απαριθμεί 122 περιοδικά δρόμου, σε 41 χώρες, με 14.000 άστεγους, άνεργους πωλητές και 6.000.000 διεθνώς αναγνώστες... Εντυπωσιακό!


Τη σχέδια την αγοράζεις στα 3€ από τα οποία τα 1,5€ κερδίζει ο ίδιος ο πωλητής, οποίος είναι άνεργος, ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, απειλείται με έξωση από την οικεία του. Η σχέδια δεν είναι επαιτεία, είναι ευκαιρία. Ευκαιρία στα μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων να επιστρέψουν στην κοινωνία από τον ψυχικό εγκλωβισμό που βιώνουν με το ελάχιστο αξιοπρεπές εισόδημα που μπορούν να κερδίζουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης.


Και μαζί η ΜΚΟ Διογένης έχει οργανώσει και τη δράση "ένας καφές σε περιμένει". Ένας καφές περιμένει όσους δεν μπορούν να τον απολαύσουν όπως οι περισσότεροι. Για την ακρίβεια ο πελάτης του δικτύου των καταστημάτων που σερβίρουν καφέ μπορεί να πληρώσει ένα καφέ σε μειωμένη κατά 35% τιμή από την τιμή που ο ίδιος πίνει το δικό του και να τον κεράσει σε όποιον έχει ανάγκη. Η απόδειξη πληρωμής αναρτάται σε ένα πίνακα και έτσι κάποιος μπορεί να απολαύσει το κέρασμα.


Εκείνοι λοιπόν που στην κοινωνία νιώθουν "αόρατοι" με τη σχεδία και τον καφέ έρχονται ξανά σε επαφή με ανθρώπους. Η σχεδία και ο καφές θερμαίνουν ξανά την αίσθηση του ανήκειν και απλώνουν ένα πραγματικό δίχτυ αλληλοϋποστήριξης στην πόλη...


Αγόρασε μια σχέδια, πιάσε κουβέντα με τον πωλητή της, κέρασε έναν καφέ σε ένα άγνωστο... Στηρίζεις πρώτα εσένα με την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου με ευθύνη και καλή πρόθεση.

 

Στη Θεσσαλονίκη "ένας καφές σε περιμένει" στα:
• "Χαΐνης", Διστόμου 21, Κάτω Τούμπα-Θεσσαλονίκη
• "Ηλιοτρόπιο", Δεσπεραί 23, Θεσσαλονίκη
• "Νερό που καίει", Προξένου Κορομηλά 47, Θεσσαλονίκη


Εύχομαι και σε πολλά άλλα σύντομα...

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ