Η αρχαία ελληνική τέχνη, αποτελεί πολιτισμικό κώδικα που περιέχει πληροφορίες και επιστημονικές γνώσεις. Η Μάγδα Φίλη στο νέο της βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλειοδρόμιον, αποσυμβολίζει του άθλους και του μύθους του Θησέως.
Οι καλλιτέχνες έχουν εντάξει στην εικαστική αφήγηση της μυθολογικής πλοκής γνώσεις αστρονομίας και βιολογίας που μόνον ο εικοστός πρώτος αιώνας επαληθεύει. Ζωγράφισαν και σμίλεψαν τις κινήσεις της Γης και του πλανητικού μας συστήματος, τον κύκλο της Σελήνης και του Ηλίου, τον μετωνικό κύκλο, την μετάπτωση των ισημεριών, τον συντονισμό Σούμαν και ακριβέστατους αστρονομικούς χάρτες.
Επίσης σχεδίασαν μαιάνδρους και σπείρες μαζί με τις έλικες του DNA. Ήρθε η ώρα να δούμε με τα «μάτια» του μικροσκοπίου ποια βιολογική λειτουργία είναι η αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία - Ταύρο, ο βασιλιάς Μίνωας και η Πασιφάη, το χοροστάσι και ο μίτος της Αριάδνης. Ο τρομερός Μινώταυρος δεν είναι αυτό που νομίζαμε έως τώρα.
Στο βιβλίο της Μάγδας Φίλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλειοδρόμιον, η αρχαία ελληνική τέχνη αποτελεί άλλη μία μορφή «γραπτού λόγου», όπου τα σχήματα, οι φόρμες και τα εικονοσύμβολα αντικαθιστούν τα γράμματα, δημιουργώντας ένα εικαστικό αλφάβητο. Ας το μελετήσουμε.