SURENDRA VERMA: ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Γνώσεις και πληροφορίες για τις επιστήμες που κανονικά χρειάζονται τόμους για να αναπτυχθούν περικλείονται στο έξυπνου σχήματος «Μικρό βιβλίο των επιστημών».
Το Μικρό βιβλίο των επιστημών, όπως υπονοεί και ο τίτλος του, είναι ένα μικρού μεγέθους εγχειρίδιο 212 σελίδων, που περιέχει εκατόν εβδομήντα πέντε νόμους, αρχές, θεωρίες, υποθέσεις, κανόνες, αξιώματα, πειράματα, μοντέλα, συστήματα, παράδοξα, εξισώσεις, μαθηματικές σταθερές και άλλες ιδέες που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τα θεμέλια των επιστημών. Δεν είναι ένα επιστημονικό βιβλίο, είναι μια ευχάριστη προσέγγιση των επιστημονικών θεωριών που διδάσκονται στο σχολείο ή συναντάμε ως όρους καθημερινά και πολλές φορές δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Τι είναι το Πυθαγόρειο Θεώρημα, ποια είναι τα αξιώματα του Ευκλείδη, ποια είναι η αρχή του Αρχιμήδη, τι είναι οι αριθμοί Φιμπονότσι, τι λέει ο νόμος του Πασκάλ και τι ο νόμος του Μέρφι; Μέσα από τα 175 λήμματα έρχεσαι σε επαφή (και σε αρκετές περιπτώσεις κατανοείς) θεωρίες μεγάλων ανθρώπων της επιστήμης, όπως ο Πυθαγόρας, ο Ιπποκράτης, ο Αρχιμήδης, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας, ο Κοπέρνικος, ο Μπέικον, ο Κέπλερ, ο Δαρβίνος, ο Αϊνστάιν, ο Πασκάλ, ο Παστέρ, ο Λεόν Φουκώ, ο Στίβεν Χόκινγκ, που ταξινομούνται με χρονολογική σειρά, είτε έχουν αποδειχτεί, είτε όχι. Οι απλοποιημένες θεωρίες και ο τρόπος που τις παρουσιάζει η Surendra Verma στα λήμματά της κάνουν το βιβλίο ιδανικό για καλοκαιρινό ανάγνωσμα για όλες τις ηλικίες και προσφέρεται για διασκεδαστικά trivia. Το μικρό βιβλίο των επιστημών μπορεί κανείς να το διαβάσει με τη σειρά, αλλά και να το ξεφυλλίσει και να σταθεί στο νόμο ή το αξίωμα που τον ενδιαφέρει.
Κάθε λήμμα είναι πλήρες, αλλά προτείνονται και παραπομπές όπου αυτό είναι αναγκαίο, υπάρχουν σύντομα βιογραφικά για τον κάθε επιστήμονα και στις περισσότερες των περιπτώσεων λύνονται απορίες που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι είχαμε. Όπως στην κλίμακα Ρίχτερ: «Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η κλίμακα Ρίχτερ αποτελεί κάποιο είδος εξοπλισμού, όπως μία σκάλα μπάνιου. Οι σεισμολόγοι παραπονιούνται ότι οι δημοσιογράφοι συχνά τους ζητούν φωτογραφίες της κλίμακας Ρίχτερ και εκείνοι απαντούν ότι είναι σαν να τους ζητούν φωτογραφίες του χιλιομέτρου. Ειρωνεία της τύχης, ο Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος, ανέπτυξε την κλίμακά του, επειδή είχε βαρεθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το σχετικό μέγεθος των σεισμών στη σεισμογενή νότια Καλιφόρνια...».