ΡΕΑ THONGES-ΣΤΡΙΓΓΑΡΗ: JOSEPH BEUYS, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ
«Με τον Γιόζεφ Μπόυς, η τέχνη στον 20ό αιώνα διεκδικεί οικουμενική διάσταση. Κανείς άλλος δεν άπλωσε τόσο σύνθετα τη σκέψη του πάνω στη σχέση τέχνης και κοινωνίας όσο αυτός, επηρεάζοντας τη ροή της ευρωπαϊκής αισθητικής και διανόησης», γράφει η Ρέα Thonges-Στριγγάρη (αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, συνοδοιπόρος του Μπόυς επί σειρά ετών) για τον σπουδαίο καλλιτέχνη που από τη δεκαετία του '50 σημάδεψε τον χώρο της σύγχρονης τέχνης.
«Με τον Γιόζεφ Μπόυς, η τέχνη στον 20ό αιώνα διεκδικεί οικουμενική διάσταση. Κανείς άλλος δεν άπλωσε τόσο σύνθετα τη σκέψη του πάνω στη σχέση τέχνης και κοινωνίας όσο αυτός, επηρεάζοντας τη ροή της ευρωπαϊκής αισθητικής και διανόησης», γράφει η Ρέα Thonges-Στριγγάρη (αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, συνοδοιπόρος του Μπόυς επί σειρά ετών) για τον σπουδαίο καλλιτέχνη που από τη δεκαετία του '50 σημάδεψε τον χώρο της σύγχρονης τέχνης, ακτιβιστή, πρωτεργάτη του Fluxus. Η συγγραφέας προσεγγίζει το έργο του Μπόυς σε όλες του τις πτυχές, όχι μόνο με στενά καλλιτεχνικούς όρους, αλλά επιχειρώντας να συμπεριλάβει στοιχεία από την πολιτική/φιλοσοφική πλευρά του έργου και της δράσης του. «Από τη βασική αρχή του "δεν εκθέτω, αποθέτω" ως τα ντοκουμέντα της κρίσης και από την προσέγγισή του στο θέμα "Οικολογία και σοσιαλισμός", ως και την άγνωστη ως τώρα συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο κόσμος του Γιόζεφ Μπόυς, η σκέψη και η δράση του φωτίζονται με μοναδικό τρόπο», γράφει στον πρόλογο. «Κάποτε, γύρω στο 1973, είχα υποσχεθεί στον Γιόζεφ Μπόυς να συγγράψω το πρώτο στην Ελλάδα βιβλίο αφιερωμένο στο έργο και στη ζωή του. Με εξαίρεση ένα εκτενές άρθρο, δημοσιευμένο στο περιοδικό "Ζυγός" (1974), στην τότε Αθήνα της δικτατορίας, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις δεκαετίες πριν καταστεί δυνατό να τηρηθεί η υπόσχεση αυτή».
Η γνωριμία και η συνεργασία της με τον Μπόυς ξεκίνησαν το 1973, ίδρυσαν μαζί το Free International University το 1977, συμμετείχε στο έργο/δράση του καλλιτέχνη «Honigpumpe am Arbeitsplatz», συνεργάστηκε μαζί του στην εκτέλεση του οικολογικού δρωμένου του «7.000 Βελανιδιές», συμμετείχε στην 1η Διεθνή Εικαστική Συνάντηση στους Δελφούς με θέμα το έργο του Μπόυς, το 1996 ίδρυσε τον σύλλογο Joseph Beuys/«7.000 Βελανιδιές», τον γνώρισε όσο λίγοι, μελέτησε το έργο του. Το βιβλίο είναι μια περιεκτική και πλήρης μελέτη για τον Γερμανό καλλιτέχνη με εντυπωσιακές φωτογραφίες από κάθε φάση της ζωής του και ένα τεράστιο κείμενο-κορμό που συμπληρώνουν οι μεταφράσεις από ιστορικά ντοκουμέντα, άρθρα και δοκίμια της Ρέας Thonges-Στριγγάρη, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες γερμανικές εκδόσεις από τη δεκαετία του '70 και έπειτα.