ΤΑΡΙΚ ΑΛΙ: ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ-ΑΞΟΝΑΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Αντλώντας από την προσωπική του διαδρομή στη Λατινική Αμερική, ο Τάρικ Άλι, παλαίμαχος πειρατής της πολιτικής σκέψης, διερευνά στο Οι πειρατές της Καραϊβικής (εκδόσεις Άγρα) τις αντοχές και τις ελπίδες που επιμένουν να γεννιούνται στην ήπειρο του Μπολίβαρ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ,12.11.2009

«Πολλά χρόνια πριν, ο Βρετανός συντηρητικός πολιτικός φιλόσοφος Michael Oakeshott είπε ότι η πολιτική είναι "μια συζήτηση, όχι ένας καβγάς". Ορισμένοι από μας που μιλούμε προερχόμενοι από μια διαφορετική πολιτική παράδοση βρίσκουμε δύσκολο να δεχτούμε μια τέτοια άποψη - κι αυτό το βιβλίο, παρακαλώ πολύ να είστε σίγουροι, είναι οπωσδήποτε ένας καβγάς». Με αυτή τη δήλωση-προειδοποίηση προς τον αναγνώστη προλογίζει το βιβλίο του Οι πειρατές της Καραϊβικής - Άξονας Ελπίδας, ο Τάρικ Άλι, και την εννοεί, αφού το βιβλίο δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια φλογερή, «στρατευμένη» υπεράσπιση των νέων δημοκρατικών «καθεστώτων» της Λατινικής Αμερικής.

Ό Έβο Μοράλες στη Βολιβία, ο Ραφαέλ Κορρέα στο Εκουαδόρ, ο Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα είναι οι «πειρατές της Καραϊβικής» του Βρετανο-Πακιστανού συγγραφέα και κινηματογραφιστή, που έχει γράψει πάνω από δώδεκα βιβλία για την πολιτική και την παγκόσμια ιστορία. Και, όπως είναι αναμενόμενο, ο Φιντέλ Κάστρο από την Κούβα ρίχνει τη μακριά σκιά του πάνω σε όλους τους, και μαζί με το πνεύμα του Σιμόν Μπολίβαρ, που διατρέχει τις σελίδες του βιβλίου, αποτελεί το παρελθόν και τη  βάση αυτής της «αριστερής στροφής» της νότιας αμερικανικής ηπείρου.

Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Τσάβες, η ανάδειξη των νέων αυτών ηγετών στην εξουσία χαιρετίστηκε με ένα ξέσπασμα χαράς τόσο από τους δικούς τους φτωχούς όσο και από τους φτωχούς ολόκληρης της υφηλίου αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίστηκε με ανοιχτή εχθρότητα και σκληρή πολεμική από την ελίτ των χωρών τους και ακόμα περισσότερο από τις κυβερνήσεις της Δύσης.

Γεμάτο αναφορές στην κουλτούρα της Νότιας Αμερικής, με αποσπάσματα από το έργο των ποιητών της να εισάγουν κάθε κεφάλαιό του, το βιβλίο του σημαντικού αριστερού στοχαστή και εκδότη του New Left Review είναι ένα ταξίδι σε μια πάμπλουτη ήπειρο βουτηγμένη στη φτώχεια, που όμως έχει μια εναλλακτική πρόταση για την πορεία του κόσμου.

«Η εξέγερση ενάντια στην ομοιομορφία της παγκόσμιας πολιτικής οικονομίας ξέσπασε στη Λατινική Αμερική νωρίς, το 1989. Η συζήτηση εναλλακτικών λύσεων από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό δεν αποτελεί πια αφαίρεση. Η διαδικασία είναι συνεχής αλλά ανισόμερη, διάστικτη από νίκες και υποχωρήσεις», τονίζει ο Τάρικ Άλι στο υστερόγραφο του βιβλίου, που έχει τίτλο «Σημειώσεις από ένα Νοτιοαμερικανικό Ημερολόγιο».

 

Οι Πειρατές της Καραϊβικής

Οι Πειρατές της Καραϊβικής

Εκδόσεις: Άγρα
Μετάφραση: Σάββας Μιχαήλ
Σελίδες: 344
Τιμή: 19