ΓΟΥΙΛΙΛΑΜ Π. ΓΙΑΝΓΚ: Η ΚΑΛΥΒΑ
Έμεινε 52 εβδομάδες στο top 20 των «New York Times». Αυτό και μόνο είναι ένα γερό κίνητρο για να διαβάσει κανείς την «Καλύβα» του Γουίλιαμ Π. Γιάνγκ.
Με το πρώτο του μυθιστόρημα, την Καλύβα, ο Γουίλιαμ Π. Γιάνγκ κατόρθωσε να σημειώσει απανωτές επανεκδόσεις και να καρφωθεί για 53 εβδομάδες στο top 20 των «New York Times». Καθόλου άσχημα για τον Καναδό, που δηλώνει πως έχει σηκώσει «μεγάλο φορτίο πόνου και οδύνης στη ζωή του» και που ομολογεί πως η Καλύβα είναι μια ιστορία που έγραψε για τα έξι παιδιά του, χωρίς καμία διάθεση να την εκδώσει. «Είναι μεγάλη έκπληξη για μένα ότι ξαφνικά με αποκαλούν "συγγραφέα"».
Στην Ελλάδα την Καλύβα έφεραν οι εκδόσεις Κέδρος, σε μετάφραση του Γιάννη Κασταναρά. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αποφεύγει τις γνωστές ευκολίες πλοκής και ηρώων, που συνήθως συναντάμε στα ευπώλητα - και αυτό κάνει ακόμη πιο σημαντική την επιτυχία του. Στο κέντρο του βιβλίου συναντάμε μια καλύβα στο Όρεγκον. Εκεί, προφανώς, πραγματοποιήθηκε ένα φρικτό έγκλημα, αφού βρέθηκε ματωμένο το φόρεμα ενός κοριτσιού που έπεσε θύμα απαγωγής - η ίδια δεν εντοπίστηκε ποτέ. Στην ίδια καλύβα, χρόνια αργότερα, ο πατέρας του κοριτσιού, που εξακολουθεί να πενθεί και να παλεύει με την ιδέα της ύπαρξης, θα συναντήσει ό,τι πιο κοντινό στην ιδέα του Θεού και της Αγίας Τριάδας. Ένα πλάσμα που τον διδάσκει την αγάπη με έναν τρόπο που απέχει από τη θεολογική προσέγγιση, πώς να συμφιλιωθεί με την απώλεια και να βρει το μυστικό της αληθινής ευτυχίας. Για την ακρίβεια, η Αγία Τριάδα έχει εδώ μια ιδιόρρυθμη μορφή, με τον Θεό να είναι μια μεγαλόσωμη μαύρη γυναίκα, τον Χριστό ένας εβραίος με μούσι και το Άγιο Πνεύμα μια μικρόσωμη Ασιάτισσα.
Η τεράστια -απρόσμενη για πρωτοεμφανιζόμενο βιβλίο επιτυχία- και τα υπονοούμενα του συγγραφέα περί της οδύνης που έζησε μικρός έχουν πυροδοτήσει έντονο ενδιαφέρον γύρω από τον Γιάνγκ. Ο Καναδός συγγραφέας είχε γονείς ιεραπόστολους, οι οποίοι ταξίδευαν συχνά στην Αφρική. Σύμφωνα με το περιοδικό «Maclean», o Γουίλιαμ Γιάνγκ έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στη γαλλική Νέα Γουινέα κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις αποστολές. Γι' αυτόν η καλύβα είναι ένας χώρος συμβολικός, που φτιάχνουμε για να κλείσουμε μέσα τα μυστικά μας.