Τα δοξάρια της Ανατολής

 

Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

Στις 17.00, 18.00 και 19.00

Γιώργος Ψάλτης βιολί, φωνή, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Γιάννης Πούλιος βιολί

 

Στη συναυλία με τίτλο Τα δοξάρια της Ανατολής, η οποία θα παρουσιαστεί στο Φετιχιέ Τζαμί, τρεις διακεκριμένοι δεξιοτέχνες, οι Γιώργος Ψάλτης, Σοφία Ευκλείδου και Γιάννης Πούλιος, επιχειρούν να συνδέσουν τη μουσική των Μεβλεβί Δερβίσηδων με τη βυζαντινή παράδοση. Τα μακάμ –οι κλίμακες– της οθωμανικής μουσικής θα συναντήσουν τους ήχους της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα από οργανικούς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς –ταξίμια και γκαζέλ αντίστοιχα–, αλλά και μέσα από εκκλησιαστικά τροπάρια.

 

Ου γαρ ην καιρός σύκων

 

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 17.00

Έργα Φέλντμαν

Γιώργος Κωνσταντίνου πιάνο

 

Ο διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου παρουσιάζει στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών ένα μοναδικό πρόγραμμα αφιερωμένο σε τρία έργα για πιάνο της ύστερης περιόδου του Μόρτον Φέλντμαν. Η συναυλία, διάρκειας περίπου τριών ωρών, αναδεικνύει την πρωτοποριακή προσέγγιση του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη στη μουσική του 20ού αιώνα, με τις ποιότητες της απροσδιοριστίας και της διάρκειας που χαρακτηρίζουν το έργο του να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ατμοσφαιρική εμπειρία βαθιάς συγκέντρωσης και στοχασμού.

 

Μπρίττεν, Ο κατακλυσμός του Νώε

 

Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»

Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025

Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025

Στις 17.30

Μουσική διεύθυνση: Κυριακή Κουντούρη

Σκηνοθεσία: Θέμελης Γλυνάτσης

Εικαστική ταυτότητα παράστασης: Χριστίνα Δημητρά

Κινησιολογία: Κατερίνα Γεβετζή

Νώε: Γιάννης Γιαννίσης

Κυρία Νώε: Άννα Αγάθωνος

Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ (διεύθυνση χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου), δεκαμελές σύνολο ενήλικων μουσικών και ορχήστρα νέων αποτελούμενη από την Underground Kids Orchestra, μέλη της Underground Youth Orchestra, της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece και νέους μουσικούς.

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η ΕΛΣ παρουσιάζει την παιδική όπερα του Άγγλου συνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίττεν Ο κατακλυσμός του Νώε (1958). Το έργο, γραμμένο από τον Μπρίττεν ως μουσικοπαιδαγωγική πρωτοβουλία για παιδιά και νέους στην Αγγλία τη δεκαετία του 1950, βασίζεται σε ένα μεσαιωνικό θεατρικό έργο που εξιστορεί με ιδιαιτέρως γλαφυρό και συχνά κωμικό τρόπο την πασίγνωστη ιστορία για τον κατακλυσμό και την κιβωτό του Νώε. Η μουσική του Μπρίττεν εξερευνά μια ευρύτατη παλέτα ήχων, από τη μεσαιωνική πολυφωνία μέχρι τα ινδονησιακά γκαμελάν, χρησιμοποιώντας από κλασικά όργανα μέχρι αυτοσχέδια κρουστά φτιαγμένα από φλιτζάνια. Η όπερα του Μπρίττεν απαιτεί μόνο δύο ενήλικες τραγουδιστές και ένα δεκαμελές σύνολο ενηλίκων μουσικών, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές είναι παιδιά! Συμπράττοντας με τις ορχήστρες νέων Underground Kids Orchestra και Underground Youth Orchestra, μέλη της Ορχήστρας Νέων El Sistema Greece, ανεξάρτητους μουσικούς και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ, ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης και η εικαστικός Χριστίνα Δημητρά ξεκίνησαν μια τετράμηνη προετοιμασία του έργου, όπου το εικαστικό περιβάλλον της παράστασης δημιουργήθηκε από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ παράλληλα με τη μουσική και θεατρική προετοιμασία της παράστασης. Πάνω από όλα, ο Κατακλυσμός του Νώε είναι, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο συνθέτης, ένα «κοινοτικό έργο» και, με αυτόν τον γνώμονα, όλοι οι συντελεστές συνέβαλαν στο χτίσιμο μιας ιδιαίτερης καλλιτεχνικής κοινότητας που φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους με πολυποίκιλες μουσικές ιδιότητες, ηλικίες και πολιτιστικές καταβολές με στόχους τόσο την παρουσίαση ενός σπάνιου μουσικοθεατρικού έργου όσο και τη δημιουργία μιας πρωτότυπης μουσικής και θεατρικής εμπειρίας.

 

Ω γλυκύ μου έαρ

 

Μουσείο Ακρόπολης (προαύλιος χώρος)

Στις 17.30 και 19.30

Έργα Θεοδωράκη, εγκώμια Μ. Παρασκευής

Ενορχήστρωση, μουσική διεύθυνση: Θανάσης Παπαθανασίου

Τάσος Αποστόλου βαθύφωνος

Vamos Orchestra

Το ξεχωριστό κρητικό μουσικό σύνολο Vamos Orchestra επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης, της Εβδομάδας των Παθών, ισοσταθμίζοντας την ανθρώπινη οδύνη από την τραγικότητα του θανάτου με το βλέμμα στραμμένο πάντα προς το φως της Ανάστασης.

 

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάζεται ο Επιτάφιος (1958) του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένος σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, σε νέα συμφωνική επεξεργασία. Τα οκτώ ποιήματα του Ρίτσου που μελοποίησε ο Θεοδωράκης είναι εμπνευσμένα από μια φωτογραφία που δείχνει μια μάνα να θρηνεί πάνω από το άψυχο κορμί του παιδιού της στη διάρκεια των εργατικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη το 1936. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ο κύκλος τραγουδιών του Θεοδωράκη Μαουτχάουζεν (1965), σε κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο οποίο περιγράφεται ο έρωτας δύο κρατουμένων στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου ο ποιητής φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το τρίτο μέρος, με τίτλο «Αι γενεαί πάσαι», είναι αφιερωμένο σε ένα απόσπασμα από τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, που αποδίδεται σε ενορχήστρωση του Θανάση Παπαθανασίου, με την ορχηστρική μουσική να συμπλέκεται με την Ορθόδοξη ψαλτική σε μια καινοτόμο προσέγγιση στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

 

Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία

 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Στις 18.30 και 19.30

Νίκος Κατριτζιδάκης αυλοί, Νίκος Παπαγεωργίου ταμπούρ, Δήμος Παπατζαλάκης ψάλτης, Γιάννης Παπατζανής τραγούδι, κρουστά

 

Ο θρήνος και η αναζήτηση του επέκεινα από το ριζίτικο μοιρολόι ως τη λογική λατρεία των Βυζαντινών. Ο χωρισμός της ψυχής από το σώμα και η αναζήτηση για τη συνέχιση της ζωής πέρα από τα συμβατικά όρια του χρόνου είναι ένα ζήτημα σύμφυτο με τη δημιουργία του ανθρώπου. Η ακριβής χρονική περίοδος αμέσως μετά την εκπνοή μέχρι και την ταφή έχει τραγουδηθεί ποικιλότροπα μέσα από τη λαϊκή ποίηση και την εκκλησιαστική υμνογραφία. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο εκφάνσεων του ίδιου πολιτισμού ο κοινοτικός χαρακτήρας της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στο ριζίτικο μοιρολόι προσωποποιείται ο Κάτω Κόσμος και τα στοιχεία της Φύσης, εξυμνείται η τιμή του νεκρού, παραμυθούνται οι δικοί για το χαμό του αγαπημένου. Από την άλλη, ο βυζαντινός υμνογράφος τάσσει κάθε στοιχείο της πλάσης στη λατρεία του Λόγου του Θεού. Θρηνεί η κτίση το Πάθος του Κτίστη. Ορίζοντας η ελπίδα της συμπόρευσης στο διηνεκές. Οδηγός σε αυτή την αναζήτηση η φωνή, μέσα από τη διαλογική σχέση της με την πνοή των αυλών και την πλοκή της με το οθωμανικό ταμπούρ, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της οικουμενικότητας των αρχέγονων αναγκών της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Η πίστη μέσω της μουσικής: Ένα ταξίδι της ψυχής

 

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Στις 20.30

Σολίστ: Μάριος Παντελιάδης πιάνο

Ο πολυβραβευμένος σολίστ Μάριος Παντελιάδης ερμηνεύει στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Φραντς Λιστ.

 

Το ρεσιτάλ ανοίγει με δύο χορικά του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το «Jesus bleibet meine Freude» («Ο Ιησούς παραμένει η χαρά μου») ενσαρκώνει τη χαρά και την ελπίδα της πίστης, προσφέροντας ψυχική γαλήνη, ενώ το «Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ» («Επικαλούμαι εσένα, Κύριε Ιησού Χριστέ») εκφράζει την απόλυτη αφοσίωση και την αναζήτηση της πνευματικής καθοδήγησης. Η Μπαλάντα αρ. 2 του Φραντς Λιστ αποτελεί μια δυνατή αφήγηση υφασμένη μέσα από τα νήματα της ρομαντικής έκφρασης. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με το έργο Θρύλος αρ. 2 [Légend No. 2] του Λιστ, το οποίο κινείται σε μια αμιγώς θρησκευτική διάσταση: «St François de Paule: Marchant sur les flots».

 

Φύση, λατρεία και Θείο

 

Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Στις 20.30

Sibil•la Ensemble

Κρίστια Μιχαήλ φωνή, καλλιτεχνική διεύθυνση, Μαργκερίτ Μαιρ αναγεννησιακά φλάουτα, Ίβαν Γιανάκις παραδοσιακά κρουστά, Ηλέκτρα Μηλιάδου μεσαιωνική βιέλα, βιόλα ντα γκάμπα, Δημήτρης Τίγκας βιολόνε, Αλέξης Μαστιχιάδης τσέμπαλο, εκκλησιαστικό όργανο

Έργα Άγγελου Μαστραντώνη, Γιάννη Κυριακίδη, Ασπασίας Νασοπούλου, Γιάννη Παναγιώτου

 

Με έντονο το στοιχείο του Θείου, του ανθρώπινου πάθους και της ανάγκης για υπέρβαση, δημιουργείται μια μουσική κοινωνία μεσαιωνικής και νέας μουσικής σε ιστορικά όργανα, αντλώντας έμπνευση από τη σχέση της Φύσης με το Θείο, όπως παρουσιάζονται σε μεσαιωνικές μουσικές παραδόσεις Δύσης και Ανατολής. H συναυλία, με μεσαιωνικά έργα που εξυμνούν τη φύση από τον πρόσφατο δίσκο του συνόλου μεσαιωνικής μουσικής Sibil•la Ensemble Viriditas, συνδέει σύγχρονες δημιουργίες με την ομώνυμη μεσαιωνική αλληγορία που συμβολίζει την αρχή της ζωής, την αέναη ζωοδόχο ενέργεια και το θείο στοιχείο που περικλείει κάθε μορφή ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Τα έργα των Γιάννη Κυριακίδη, Άγγελου Μαστραντώνη και Γιάννη Παναγιώτου έχουν ανατεθεί από το ίδιο το σύνολο σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ το έργο της Ασπασίας Νασοπούλου προσαρμόστηκε για το σχήμα. Η μουσική σύναξη προσδίδει ένα εκ νέου νόημα στην αλληγορία της Φύσης, της Λατρείας και του Θείου, συγχωνεύοντας παρόν και παρελθόν, και γίνεται αφορμή για μια νέου είδους τελετή μέσω της τέχνης του ήχου.

 

Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών

 

Διαδρομή: Μουσείο Ακρόπολης → Πλάκα → Μητροπολιτικός-Καθεδρικός Ναός Αθηνών

Στις 20.30

Επικεφαλής – Αρχιμουσικός: Τχης (ΜΣ) Ξενοφών Μεντές

 

Η ιστορία της Στρατιωτικής Μουσικής Φρουράς Αθηνών ξεκινά σχεδόν ταυτόχρονα µε την ιστορία του µετεπαναστατικού Τακτικού Ελληνικού Στρατού. Από τη συγκρότησή της έως σήµερα, έχει λάβει µέρος σε σπουδαίες στιγµές της Ιστορίας και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα µας σε ποικίλα διεθνή φεστιβάλ. Η Στρατιωτική Μουσική Φρουράς Αθηνών, στη διαδρομή από το Μουσείο της Ακρόπολης έως τη Μητρόπολη Αθηνών, θα ερμηνεύσει γνωστά εμβατήρια και εγκώμια, καθώς και συνθέσεις Ροσσίνι και Σοπέν.

 

Πόρνη προσήλθε Σοι

 

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 22.00

ΜusicAeterna Byzantina

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θεόδωρος Κουρεντζής

Χοράρχης: Αντώνιος Κουτρουπής

Σολίστ: Ριμπάλ Ουέχμπε, Γρηγόριος Ζάρκος

Σκηνοθεσία: Ελιζαβέτα Μορόζ

Τσέλο: Γιώργος Καλούδης

Γκρανκάσα: Μαρίνος Τρανουδάκης

Αφήγηση: Αμαλία Μουτούση

 

Οι μυσταγωγικοί ύμνοι της Μεγάλης Τρίτης εμπνευσμένοι μελωδικά κυρίως από τον Γεώργιο Ραιδεστηνό Β΄ (Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχικού Ναού, †1989) και υμνογραφικά από τη δεσπόζουσα υμνογράφο της Μεγάλης Εβδομάδας Κασσιανή Μοναχή (ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή). Η χορωδία musicAeterna Byzantina θα ερμηνεύσει αποκλειστικά όλους τους ύμνους της Μεγάλης Τρίτης, κάτι ασυνήθιστο και ίσως πρωτοφανές για τα πασχαλινά κοντσέρτα, στα οποία έχουμε συνηθίσει να ερμηνεύονται οι γνωστότεροι ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας. Η musicAeterna Byzantina, µε δημιουργό της και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θεόδωρο Κουρεντζή, αποτελείται από δεκαοχτώ πτυχιούχους (Έλληνες και Κύπριους) βυζαντινής μουσικής. Στις εβδομαδιαίες πρόβες η χορωδία εστιάζει στην τελειοποίηση του ηχοχρώματός της, στην ακρίβεια του ρυθμού και της εκτέλεσης, στη φωνητική ανάπτυξη, σε αναπνευστικές ασκήσεις αντοχής, καθώς και στη συγκέντρωση και ανάλυση αρχαίων μελωδιών πάνω στη βυζαντινή μουσική παράδοση. Έως σήμερα έχει δώσει συναυλίες, μεταξύ άλλων, σε Φεστιβάλ Ντιαγκίλεφ (Περμ), Φιλαρµόνια και Άγιο Ισαάκ (Αγ. Πετρούπολη), Ντοµ Ράδιο, Μεγάλη Αίθουσα Κονσερβατορίου Μόσχας, Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό Μόσχας, Θέατρο Σατλέ και Σαντ Σαπέλ (Παρίσι), Βιέννη, Γερεβάν της Αρµενίας, καθώς και στα Φεστιβάλ Μπάντεν-Μπάντεν, Μπολόνιας και Ζάλτσμπουργκ.