Vitraux

 

Φετιχιέ Τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)

Στις 17.00, 18.00 και 19.00

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τάσος Πούλιος

Τάσος Πούλιος κανονάκι, σύνθεση, Κυριάκος Ταπάκης ούτι, Γιώργος Κοντογιάννης λύρα Αιγαίου, Νίκος Παραουλάκης νέυ

 

Ο Τάσος Πούλιος, μέσω των τροπικών συνθέσεών του, αναρωτιέται για το αν η μέσα φύση μας υποδεικνύει την έκφρασή μας ή αντιστέκεται σε αυτήν βαρυτικά οδηγώντας μας σε μια άλλη αλήθεια. Η αναγωγή αφορά τον κοινό τόπο Ανατολής και Δύσης, αφήνοντας τον ακροατή να αποφασίσει σε ποια φύση του αναφέρεται η κάθε σύνθεση. Το κουαρτέτο στέκει πίσω από αυτή τη θαμπάδα του μουσικού τοπίου, όμοια με τη θαμπάδα ενός βιτρό, πίσω από το οποίο φαίνονται τα πάντα, μα τα αυστηρά περιγράμματα δίνουν τη θέση τους σε ομαλές καμπύλες. Ο Τάσος Πούλιος στο κανονάκι, μαζί με τον Κυριάκο Ταπάκη στο ούτι, τον Γιώργο Κοντογιάννη στη λύρα Αιγαίου και τον Νίκο Παραουλάκη στο νέυ, δημιουργούν ένα μουσικό τοπίο που αντανακλά τη σύνδεση Ανατολής και Δύσης.

 

Συνομιλίες

 

Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Στις 17.00

Έργα Τζέικομπ, Βαβίλοφ, Φωρέ, Ραχμάνινοφ, Λευθέρη, Κυπουργού, Σιμπέλιους, Μπραμς

Μελία Κράιλινγκ αφήγηση

Σύνολο Μουσικής Δωματίου Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Χαλανδρίου

 

Το Σύνολο Μουσικής Δωματίου της δραστήριας Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάζει στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία μια εναλλακτική προσέγγιση στη μουσική δωματίου. Ανάμεσα στα πρωτότυπα και διασκευασμένα μουσικά έργα των Γκόρντον Τζέικομπ, Βλαντιμίρ Βαβίλοφ, Γκαμπριέλ Φωρέ, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Παναγιώτη Λευθέρη, Νίκου Κυπουργού, Ζαν Σιμπέλιους και Γιοχάννες Μπραμς παρεμβάλλεται η ανάγνωση ποιημάτων τριών εμβληματικών Ελλήνων ποιητών, των Γιάννη Ρίτσου, Άγγελου Σικελιανού και Τάσου Λειβαδίτη.

 

Στ’ Όσιου Λουκά το μοναστήρι

 

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Στις 17.30, 18.30 και 19.30

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Καλογεράκης


Ερμηνεία: Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης

Μιχάλης Καλογεράκης κιθάρα, Θανάσης Τσακιράκης τύμπανα, spd, Λάμπρος Παπανικολάου κοντραμπάσο, Αλέξης Στενάκης κλαρινέτο, πλήκτρα

 

Η μουσική παράσταση Στ’ Όσιου Λουκά το μοναστήρι εμπνέεται από το ομώνυμο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού και το ποίημα του Μιχάλη Γκανά Χριστός Ανέστη. Επιχειρώντας να αναδείξει το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα και την πνευματική αναζήτηση των ποιητών μέσα από τη μουσική, η παράσταση θα ακολουθήσει τη δομή του ποιήματος του Σικελιανού, παρουσιάζοντας τις διάφορες σκηνές μέσα από έναν συνδυασμό μουσικής, απαγγελίας και θεατρικής δράσης, και θα καταλήξει στο ποίημα του Μιχάλη Γκανά καταφέρνοντας μια συνομιλία μεταξύ δυο διαφορετικών ποιητικών κόσμων. Η παράσταση θα κλείσει με μια σκηνή γεμάτη φως και μουσική, συμβολίζοντας τη νίκη της ζωής πάνω στον πόνο και τον θάνατο.

 

Paradise Lost – Μορφαί δαιμονίων

 

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 18.30

Πρώτη παρουσίαση • Ανάθεση της ΕΛΣ

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση, σκηνοθεσία: Νίκος Γαλενιανός

Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα, Άρτεμις Μπόγρη φωνές

Γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES – Διεύθυνση χορωδίας: Ειρήνη Πατσέα

Κατερίνα Κωνσταντούρου αρμόνιο

Ο εναγκαλισμός του Φιδιού με τον Διάβολο, το όνειρο της Εύας για την απώλεια του Παραδείσου, ο θρήνος της Φύσης για τη βακχική σφαγή του Πενθέα.

Η ακραία εικονοπλαστική, οριακά βλάσφημη αναγεννησιακή γλώσσα του Τζων Μίλτον και τα αρχετυπικά σχήματα υπερβολής των Βακχών του Ευριπίδη γίνονται άμορφα ηχητικά σύννεφα, αλυσιδωτά grooves, ηχητικές συνυπάρξεις και συγκρούσεις, στο νέο έργο του συνθέτη Νίκου Γαλενιανού. Ένα υπερβατικό φωνητικό τρίο αποτελούμενο από τις Ιωάννα Βρακατσέλη, Δανάη Μπλέτσα και Άρτεμη Μπόγρη, μια ογκώδης χορωδιακή μάζα αποτελούμενη από το γυναικείο χορωδιακό σύνολο CHÓRES, σε μουσική διεύθυνση Ειρήνης Πατσέα, ένα κλασικό αρμόνιο, drones και ηλεκτρονικά επεξεργασμένες φωνές στήνουν μια ηχητική μηχανή γλωσσικών μετασχηματισμών, ένα ιδιόμορφο ορατόριο, με τη σημασιολογία των λέξεων να υποκαθίσταται από το ακουστικό τους αποτύπωμα.

 

Ομιλία: Η προσευχή στην όπερα

 

Έλενα Ματθαιοπούλου

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Στις 19.30

 

Η διακεκριμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Ματθαιοπούλου συμμετέχει στο 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής με την ομιλία με τίτλο Η προσευχή στην όπερα. H προσευχή και η μουσική είναι δύο κόσμοι που αλληλοσυνδέονται με έναν μοναδικό τρόπο, αφού και οι δυο αποτελούν επικοινωνία του ανθρώπου με τον άυλο κόσμο και, μάλιστα, ενώνουν τον άυλο με τον υλικό κόσμο. Η προσευχή είναι η προσπάθεια, η ανάγκη ν’ απογειωθούμε από την υλική μας υπόσταση και να πλησιάσουμε, να επικοινωνήσουμε –και ίσως να ενωθούμε, έστω και στιγμιαία– με το Θείο, όποια και να είναι η θρησκεία ή το δόγμα που ασπάζεται ο καθένας. Στην όπερα συναντάται μεγάλος αριθμός και ποικιλία από προσευχές: προς τον Θεό, την Παναγία, τους αγγέλους και, ανάλογα με το θέμα, τους προχριστιανικούς θεούς. Συνθέτες όπως ο Μότσαρτ, ο Ροσσίνι, o Βέρντι, ο Πουτσίνι, ο Μασνέ, ο Βάγκνερ και πολλοί σύγχρονοι συνέθεσαν προσευχές για όλες τις λυρικές φωνές και για όλες τις ανθρώπινες καταστάσεις και συναισθήματα: την έκσταση, την απελπισία, τον φόβο, το παράπονο, την επίκληση προστασίας, την ευχαριστία σαν έκφραση ευγνωμοσύνης.

 

Σοστακόβιτς, Συμφωνία αρ. 14

 

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Στις 20.00

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Θεοδώρα Μπάκα μεσόφωνος

Τίμος Σιρλαντζής βαθύφωνος

Drop Down Community

Σπύρος Σουλαδάκης τσελέστα

Συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

 

Η Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, βασισμένη σε ποιήματα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γκυγιώμ Απολλιναίρ, Βίλχελμ Κύχελμπεκερ και Ράινερ Μαρία Ρίλκε με θέμα τον θάνατο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στις νηφαλιότερες και γενναιότερες ενατενίσεις της οριακής εμπειρίας του θανάτου, το έργο ζωντανεύει σε μια πρωτότυπη και βαθιά συγκινητική ερμηνεία, με τα ποιήματα να ερμηνεύονται από τη Θεοδώρα Μπάκα και τον Τίμο Σιρλαντζή στις πρωτότυπες γλώσσες τους. Η αντισυμβατική ενορχήστρωση του Σοστακόβιτς για μικρή ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά αποδίδεται από τη βουλγαρική ορχήστρα Drop Down Community υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Η Drop Down Community είναι μια από τις πιο γνωστές ανεξάρτητες ορχήστρες εγχόρδων της Βουλγαρίας, που επαναπροσδιορίζει την κλασική μουσική για το σύγχρονο κοινό. Με μια φρέσκια και καινοτόμο προσέγγιση, έχει ως στόχο να χτίσει γέφυρες μεταξύ του νεότερου κοινού και της κλασικής μουσικής σκηνής, κάνοντας το είδος πιο προσιτό και ελκυστικό.

 

Μουσική Πολεμικού Ναυτικού

 

Διαδρομή: Αέρηδες → Ρωμαϊκή Αγορά → Πλάκα

Στις 20.00

Επικεφαλής Μουσικής ΠΝ: Πλωτάρχης (Ε) Ευστράτιος Σίτσας

 

Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού ξεκινά τη λειτουργία της το 1879. Από τη σύστασή της, η Μπάντα συμμετέχει σε όλα τα ταξίδια των πλοίων που επιβαίνει, ενώ σημαντικός σταθμός στην ιστορία της είναι η συμμετοχή της στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896, αλλά και μετέπειτα η συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και στην τελετή έναρξης των Special Olympics στο Παναθηναϊκό στάδιο το 2011. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει στις ταινίες Η Αλίκη στο ναυτικό και Φαίδρα. Η Μουσική Πολεμικού Ναυτικού, στη διαδρομή που θα ξεκινήσει από τους Αέρηδες και θα περιηγηθεί εντός της περιοχής της Πλάκας, θα ερμηνεύσει εμβατήρια και εγκώμια, καθώς και έργα των Ζωρζ Μπιζέ, Τομάζο Αλμπινόνι και Φρεντερίκ Σοπέν.

 

Το μεγαλείο του ελάχιστου – Χορωδιακά έργα Τάβενερ και Παιρτ

 

Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία

Στις 20.30

Έργα Τάβενερ, Παιρτ

Μουσική διεύθυνση: Παύλος Κόρδης

Les Vibrations sympathiques

Ειρήνη Πατσέα, Μελένια Καλαϊτζή υψίφωνοι, Χριστίνα Πουπάλου, Δέσποινα Γεώργα μεσόφωνοι, Μάριος Μανιατόπουλος, Λεόντιος Τσόκας τενόροι, Πέτρος Χρηστάκης βαρύτονος, Κωνσταντίνος Καραγεωργίου βαθύφωνος

 

Το σύνολο Les Vibrations sympathiques παρουσιάζει στην Α΄ Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία τη συναυλία Το μεγαλείο του ελάχιστου σε μουσική διεύθυνση Παύλου Κόρδη. Η συναυλία παρουσιάζει δύο σύγχρονα θρησκευτικά έργα που συνδιαλέγονται με το μυστήριο και τη βαθιά πνευματικότητα, μελοποιώντας κείμενα από την παράδοση της Ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας. Ο Νεκρώσιμος οίκος του Τζων Τάβενερ (1981) και το Άγιε Πατέρα Νικόλαε του Άρβο Παιρτ (2021), ηγετικών μορφών της παράδοσης του επιλεγόμενου «ιερού μινιμαλισμού», θα αποδοθούν από εκλεκτούς χορωδούς σε μια μοναδική βραδιά που θα συγκινήσει και θα εμπνεύσει.

 

Πολυύμνια η πανηγυρική – Το πολυχορικό στιλ και η τέχνη του μελωδικού στολισμού στη Γερμανία του 17ου αιώνα

 

Ιερός Καθολικός Καθεδρικός Ναός Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη

Στις 21.00

Έργα Πραιτόριους, Λούθηρου, Καλβίσιου, Μαρμαρά

Μουσική διεύθυνση: Ιάσων Μαρμαράς

The Clerkes Extraordinarie

Μέλη της Cappella Sancti Pauli

 

Τον 17ο αιώνα στη Γερμανία ανθεί, μεταφυτευμένο και μεταφρασμένο στο εντόπιο ιδίωμα από τους μεγαλύτερους συνθέτες της εποχής, το ιδιαίτερο πολυχορικό ύφος της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας. Είναι η εποχή που ακμάζει για πρώτη φορά η σύνθεση λατρευτικής μουσικής στην καθομιλουμένη των επιμέρους χωρών της δυτικής χριστιανικής εκκλησίας και, παράλληλα, που πρώτη φορά εμφανίζονται λεπτομερείς οδηγίες για τον ορθό τρόπο τραγουδιού, κατά τα πρότυπα της Φλωρεντινής Καμεράτας και των λοιπών Ιταλών διδασκάλων. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ορφέα του Μοντεβέρντι, γίνονται ολοένα και συχνότερες οι συγκεκριμένες οδηγίες για την ενορχήστρωση του κάθε έργου. Ο Μίχαελ Πραιτόριους, στη μνημειώδη έκδοσή του Πολυύμνια η ιαματική και πανηγυρική (1619), παντρεύει το περίλαμπρο πολυχορικό ύφος των βενετσιάνικων cori spezzati με λουθηρανικούς ύμνους και γρηγοριανά μέλη και μετατρέπει το μέχρι τότε αυστηρό γερμανικό μουσικό συνθετικό ιδίωμα σε μια έκρηξη ηχοχρωμάτων και διανθίσεων. Μια στερεοφωνική πολυφωνία ξεχωριστής μουσικής ομορφιάς και εκφραστικής δύναμης, που μπορεί κανείς να βιώσει πραγματικά μόνο περικυκλωμένος από κορνέτα, τρομπόνια, βιολιά και βιόλες, και φωνές που τραγουδούν τις λέξεις και τις περίτεχνες διανθισμένες νότες των αριστοτεχνημάτων του 17ου αιώνα.

 

Πολλά εν θέλω να σου πω…

 

Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 22.30

Τραγούδι: Ζαχαρίας Καρούνης

Επιλογή τραγουδιών: Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Ζαχαρίας Καρούνης

Μεταφορά από τη βυζαντινή στην ευρωπαϊκή σημειογραφία: Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Γεράσιμος Παπαδόπουλος ούτι, Στέφανος Δορμπαράκης κανονάκι, Διονύσης Θεοδόσης κλαρίνο, καβάλ, φλογέρες, Στρατής Σκουρκέας κρουστά

Σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

 

Ο Ζαχαρίας Καρούνης και μια ομάδα τεσσάρων μουσικών επιλέγουν τραγούδια από τον χειρόγραφο κώδικα αρ. 37 του Ιστορικού & Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και τα παρουσιάζουν στο κοινό για πρώτη φορά. Πρόκειται για συλλογή τραγουδιών του 19ου αιώνα, των οποίων οι μελωδίες αποτυπώνονται στην αναλυτική βυζαντινή σημειογραφία, πάνω σε στίχους που αποπνέουν ρομαντισμό. Το κύριο θέμα των τραγουδιών είναι η αγάπη και κυρίως ο ανεκπλήρωτος έρωτας. Το χειρόγραφο αρ. 37 του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης αποτελεί –σύμφωνα με τη διατύπωση του εξωφύλλου του– μια «Μουσικὴ Συλλογὴ Τραγουδίων παλαιῶν τε καὶ νέων, μελοποιηθέντων καὶ τονισθέντων ὑπὸ Γεωργίου Κ. Ιωαννίτου Πρωτοψάλτου». Πρόκειται για έναν θησαυρό της μουσικής λαογραφίας, με περισσότερες από 230 καταγραφές στη σύγχρονη ψαλτική σημειογραφία λόγιων φαναριώτικων τραγουδιών (μερικά από τα οποία αποτελούν επώνυμες ή πιθανολογούμενες ανώνυμες δημιουργίες του ίδιου του Ιωαννίτη), δημοτικών τραγουδιών από ποικίλες περιοχές της Ελλάδας, κλέφτικων και μερικών οργανικών σκοπών. Το πλήρες όνομα του γραφέα του χειρογράφου είναι Γεώργιος Κωνσταντίνου Πήλελης, πρωτοψάλτης Ιωαννίνων, δάσκαλος και θεωρητικός της μουσικής, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννενα πιθανότατα στο κατώφλι 18ου και 19ου αιώνα, διδάχτηκε τη λεγόμενη «Νέα Μέθοδο» από τους ίδιους τους δημιουργούς της στην Κωνσταντινούπολη, ενώ απεβίωσε το 1885. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από τον Ζαχαρία Καρούνη και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, βάσει μουσικών κριτηρίων (πρωτότυπες μουσικές φράσεις, ομοιότητες με παραδοσιακά τραγούδια, μουσικές φόρμες, μορφολογικές ιδιαιτερότητες κλπ.), αλλά και μελετώντας τον ποιητικό τους λόγο.